Zdravá detská izba? Prírodné materiály a priestor pre autenticitu - 1. diel: Výber postele

Zverejnené


Keď sme v článku o zariaďovaní detskej izby v súlade s princípmi Montessori písali o svete z detskej perspektívy a izbu sme vnímali ako celok rozdelený na funkčné zóny, sústredili sme sa na primeranosť, ohraničenosť a variabilitu detského prostredia vzhľadom na jeho vek a potreby. 

V našom článkovom seriáli o zariaďovaní detskej izby vás prevedieme jeho tromi základnými piliermi: voľbou postele, vytvorením osobnej zóny pre každé dieťa a priestorom pre ich  osobnú sebarealizáciu a autenticitu. To je totiž základ každej zdravej detskej izby. Náš prvý diel sa venuje práve výberu postele do detskej izby. 

Ako vybrať posteľ pre dieťa: Novorodenci a batoľatá

Každá rodina si potreby súvisiace so spánkom optimalizuje pre svoje potreby. Kým niekomu vyhovuje co-sleeping, teda spoločné spanie s dieťaťom v posteli, iný potrebuje pre kvalitný spánok oddelený priestor. Ak pre vášho novorodenca hľadáte detskú postieľku, hľadajte hlavne prírodné materiály a tyčkovú konštrukciu. Platí, že čím jednoduchšie riešenie, tým lepšie. Naopak, vyhnite sa plným panelovým postieľkam z drevotriesky, textilu (okrem tých určených na cestovanie) alebo plastu. 

Sniglar postielka bukova

Zdroj fotografie: SNIGLAR, Detská postieľka, buk: 60x120 cm, IKEA

Najlepším materiálom pre detskú postieľku je tvrdšie masívne drevo opracované do hladka bez náterov a lakov. Dobrou voľbou je drevo listnatých stromov, napríklad dub a buk. Ihličnany ako borovica či smrek majú drevo pomerne mäkké, vidno na ňom naozaj každý vryp a zároveň v istých podmienkach hrozí aj o niečo väčšie riziko triesok.

Paul hanaoka 7ydep8oevbc unsplash 

Zdroj fotografie: Paul Hanaoka na Unsplash 

Čisté drevené postieľky, na rozdiel od drevotrieskových a rôzne lepených, neobsahujú zbytočné lepidlá a látky, ktoré by sa z nábytku mohli uvoľňovať a prípadne škodiť. Tyčkovú konštrukciu oceníte nielen vy, keďže na dieťatko budete dobre vidieť, ale aj samotné dieťa, ktoré sa jej môže postupne pridŕžať a pomocou nej trénovať svoje pohybové zručnosti. A keď príde na hryzkanie a ožužlávanie postieľky pri raste zúbkov, budete radi, že dieťa neochutnáva lepidlové zmesi. 

Posteľ pre dieťa od troch rokov: Dospelácky rozmer, detská veľkosť či rastúca posteľ?

Rozmer detskej postieľky cca 120 x 60 cm vydrží dieťaťu približne do troch rokov. Časť rodičov následne siahne po klasickom dospeláckom rozmere, teda dĺžke 200 cm a obzerá sa po posteli, ktorá už s dieťaťom vydrží dlhší čas. Ak zvolíte kvalitnú posteľ, je pravdepodobné, že s dieťaťom vydrží naozaj dlhšiu dobu. Zároveň bývajú takéto postele dizajnovo neutrálnejšie a zariadíte ňou nielen izbu pre predškoláka, ale aj tú pre teenagera či vysokoškolskú študentku. 

Hemnes postel

Zdroj fotografie: HEMNES, posteľ, 90x200 cm, IKEA

Ak ešte nechcete kupovať veľkú posteľ, či už z kapacitného hľadiska, alebo premýšľate o sťahovaní v blízkej dobe, môže byť dobrou voľbou posteľ menšieho, tzv. detského rozmeru. Väčšinou sa takéto rozmery pohybujú v dĺžke matraca okolo 140 až 160 cm, v šírke okolo 70 cm. Výhodou takýchto postelí je, že nezaberú v miestnosti toľko miesta, sú vyrábané v rôznych detských aj neutrálnejších dizajnoch a väčšinou disponujú zábranou po stranách, aby dieťa z postele nevypadlo. 

Benlemi lucky

Zdroj fotografie: LUCKY, domčeková posteľ, 70x160 cm, BENLEMI 

A nakoniec sú tu tzv. rastúce postele. Väčšinou ich viete nastaviť na dve až tri polohy. Minimum, maximum a niekedy ešte aj jednu polohu medzi tým. Vo svojej najmenšej podobe sa pohybujú už od rozmeru cca 80x130 cm a roztiahnuť sa vedia až do dospeláckeho rozmeru s klasickou dĺžkou 200 cm. 

Sundvik rastuca postel

Zdroj fotografie: SUNDVIK, posteľ, 80x130/200 cm, IKEA

Výhodou takéhoto riešenia je, že posteľ doslova rastie s dieťaťom. Určitou nevýhodou je segmentovaný matrac a dizajn, ktorý je vhodnejší do detskej izby než do izby pre teenagera. Zároveň platí, že aj deti od troch rokov vedia dať ešte posteli celkom dosť zabrať, napríklad skákaním, preliezaním a rôznymi skrášľovacími procedúrami s pastelkami a nálepkami. Je preto dosť pravdepodobné, že aj takúto posteľ budete nakoniec meniť za klasické jednolôžko. 

Záverom treba povedať, že väčšine rodín stačí jedna detská postieľka a následne už dospelácky rozmer. Váš výber však prispôsobte potrebám vašej rodiny a vašej domácnost. Všetky pre a proti sme pre vás zhrnuli v článku. 


Zdroj úvodnej fotografie: LUCKY, domčeková posteľ, 70x160 cm, BENLEMI

PREDAJ

Nadštandardná novostavba s tepelným čerpadlom-TREBA VIDIEŤ!!!

Záleská, Ivanka pri Dunaji

132 m²
510 m²
4 izby
3D
Zistiť viac

info v RK

PREDAJ

Rodinný dom v obľúbenej lokalite Malinovo - Tri vody I.

MalinovoTri vody I., Malinovo

514 m²
514 m²
4 izby
3D
Zistiť viac

270 000 €

PREDAJ

Jedinečný 3 izbový byt na Pečnianskej

Pečnianska, Bratislava - Dvory

72 m²
3 izby
Zistiť viac

189 990 €

PREDAJ

Nadštandardný stavebný pozemok s možnosťou okamžitej výstavby…

Kondrótova, Bernolákovo

1 109 m²
230/400V
áno
optika
Zistiť viac

320 €/m²

PREDAJ

Predaj útulného 5 izbového rodinného domu

Dunajská Lužná

5 izieb
Zistiť viac

339 000 €