Viete, prečo sú farby zelená, červená a zlatá symbolom Vianoc? Odpoveď vás prekvapí

Zverejnené


O farbách k vianočným sviatkom sa už popísalo veľa. Každý rok prináša svoje nové farebné dekoračné trendy. Viete však, prečo sú zrovna tri klasické farby, a to zelená, červená a zlatá symbolom Vianoc? Ak hádate, že ide o farbu vianočného stromčeka, červenú do kontrastu a zlatú na oživenie, hádate nesprávne.

Thandy yung eh2rrghde80 unsplash

Zdroj fotografie: Thandy Yung na Unsplash 

Začnite zimným slnovratom 

To je totiž obdobie, v ktorom sa naše, teda európske, Vianoce odohrávajú. Ide o najdlhšie noci v roku, takže je významná časť dňa tmavá a zároveň ešte aj veľmi chladná. Nielen v minulosti, ale často dodnes sa k zimnému slnovratu obraciame s nádejou podobne, ako hľadáme nádej vo Vianociach. A čo môže byť v bezútešnej dobe plnej zimy a tmy nádejnejšie, než prísľub, že sa veci od tohto dňa začnú meniť k lepšiemu? Že bude viac slnečného svitu, a že smerujeme k jari?

Zelená, červená a zlatá: Nádej tme a zime navzdory

Vysvetlení, prečo sú práve tieto tri farby tak často spojené s Vianocami, je hneď niekoľko, pozrite sa však s nami na tú úplne najzákladnejšiu symboliku života, tepla a svetla. Tieto farby sú totiž v priamom kontraste k zimnej prírode, zime a tme.  


I 7wynbd4tfaw unsplash

Zdroj fotografie: I na Unsplash 

  • zelená symbolizuje život, prináša však aj pokoj a pohodu. Vždyzelené rastliny ako práve ihličnaté stromčeky, cezmína či imelo sú v zimnej krajine okamžite v kontraste k opadnutým listnatým stromom a sivastému okoliu.
  • červená je od nepamäti spájaná s ohňom a teplom. Symbolizuje teda presne tú hrejivosť, ktorá nám v zimnom období často tak chýba.  
  • zlatá je iskrivou farbou svetla pripomínajúca slnko a svetlo a zároveň nádherne vynikne spolu s červenou v odleskoch spôsobených žiarivými teplými svetielkami. 

Overenou klasikou vykúzlite tú pravú vianočnú atmosféru

Akokoľvek vás to ťahá k novším, originálnejším a možno občas aj extravagantnejším riešeniam dekorácií, pravdou je, že farbami Vianoc ostáva tradičná trojica zelenej, červenej a zlatej. Tá totiž pravdepodobne nikdy nevyjde úplne z módy. 

Jonathan borba vcx5ahbwk6s unsplash

Zdroj fotografie: Jonathan Borba na Unsplash 

My vám prajeme, aby ste si tohtoročné Vianoce užili v kruhu vašich najbližších, v pohode a zdraví. A budeme sa tešiť na všetko, čo nás čaká v ďalšom roku.

PREDAJ

Nadštandardná novostavba s tepelným čerpadlom-TREBA VIDIEŤ!!!

Záleská, Ivanka pri Dunaji

132 m²
510 m²
4 izby
3D
Zistiť viac

414 990 €

PREDAJ

Prakticky riešený 3-izbový rodinný dom v Ivanke pri Dunaji

Poľovnícka, Ivanka pri Dunaji

90 m²
304 m²
3 izby
3D
Zistiť viac

305 000 €

PREDAJ

NOVINKA v PONUKE!!! 4-izbová novostavba v štandarde

Ekoosada, Veľké Úľany

206 m²
4 izby
Zistiť viac

195 000 €

PREDAJ

Stavebný pozemok v Rusovciach

Rusovce, Bratislava - Rusovce

630 m²
230V
áno
Zistiť viac

Cena dohodou

PREDAJ

Rodinný dom na rekonštrukciu za cenu znaleckého posudku.

Bernolákovská, Ivanka pri Dunaji

188 m²
223 m²
4 izby
Zistiť viac

125 000 €