Večná dilema: Vaňa alebo sprcha?

Zverejnené


V prípade, že staviate alebo rekonštruujete kúpeľňu, možno stojíte pred rozhodnutím, či do nej zvoliť vaňu, alebo sprchovací kút. Ak na to máte priestorové a finančné kapacity, je dobrým riešením umiestniť oba varianty. Získate tak priestor na rýchlu rannú sprchu aj na víkendové leňošenie vo vani s knihou.

Zdroj: bruce mars na Unsplash

Väčšinou však potrebujete túto dilemu vyriešiť práve jedným zariadením. Pozrime sa spolu na výhody a nevýhody oboch. Neexistuje totiž jedno správne riešenie, všetko závisí od vašich potrieb, veku, prípadne handicapov.

Vaňa: vhodná voľba pre rodiny s deťmi aj na domáci wellness

Ak máte malé deti, určite oceníte vaňu viac ako sprchovací kút. V sprchovacom kúte môže byť pre ne šmykľavo a je zložitejšie deti umyť tak poriadne, ako by sa vám to podarilo vo vani. Nehovoriac o tom, že pre deti je vaňa výborným a podnetným prostredím na hry s vodou. Môžu si tu prelievať, hrať sa so sitkami, lievikmi, pohárikmi, či rôznymi hračkami určenými do vody. Ak nemáte radi, keď sa deti hrajú s vodou v kuchyni alebo v izbe kvôli vznikajúcemu neporiadku, vaňa je to správne miesto, kde si môžu všetko bez obmedzení skúsiť.

Zdroj: Chastity Cortijo na Unsplash

Vaňu oceníte aj v prípade, že obľubujete oddychovanie a relax v teplej vode. Môžete si tak doma vytvoriť malý wellness, prípadne vniesť trochu romantiky do všedného dňa, ak si chvíle strávené vo vani ozvláštnite sviečkami alebo fľaškou sektu. Dobrú službu urobí relaxačná hudba, tlmené svetlá, či vonný olej do kúpeľa. Takýto relax vás dokonale uvoľní a pomôže vám odbúrať stresy nahromadené počas celého dňa. Je to výborná príležitosť, ako sa odpojiť od vonkajšieho sveta, technológií a ukotviť sa v prítomnosti.

Sprcha: Rýchla hygiena, šetrenie miestom a dobrá voľba pri pohybových handicapoch

Často je sprchovací kút voľbou číslo jedna práve z dôvodu, že na vaňu nie je v kúpeľni priestor. Neplatí to však vždy a čoraz častejšie nachádzajú v našich kúpeľniach miesto sprchovacie kúty s rozmermi, ktoré by pohodlne stačili aj na zabudovanie vane. Dôvodov je viacero. Nie každému vyhovuje kúpanie vo vani. Niektorí ľudia preferujú rýchlu rannú a večernú hygienu a nemajú čas na napúšťanie vane. Sprchovať sa vo vani nesie takisto určité nevýhody. Ak nemáte záves alebo zástenu, osprchujete často nielen seba ale aj značnú časť kúpeľne. Závesy či zásteny zas nevyhovujú každému z dôvodu ich náročnejšej hygienickej údržby  či jednoducho z estetického, dizajnového hľadiska.

Zdroj: Sidekix Media na Unsplash

Moderné sprchovacie kúty môžete dnes získať v rôznych dizajnových aj technických prevedeniach. Na obľube získavajú riešenia, ktoré nepočítajú s vnútornou vaničkou, ale vyspádovanou dlažbou. Venujte zvýšenú pozornosť výberu podlahy do sprchy, aby sa nestalo, že mokrá podlaha bude v sprchovacom kúte nebezpečne šmykľavá.

Zdroj:  CDC on Unsplash

Ak máte pohybové obmedzenie, alebo ste v seniornom veku, určite budete súhlasiť, že vaňa v takýchto prípadoch nie je dobrým riešením. Je to práve sprchovací kút, niekedy doplnený sklopnou stoličkou, ktorý je vhodný do kúpeľní starších ľudí alebo ľudí, ktorí majú obmedzenú pohyblivosť. V týchto prípadoch je nutné dbať na to, aby bol sprchovací kút bezpečný a poľahky dostupný. To znamená, že by do sprchy nemal viesť príliš vysoký schod, podlaha by nemala kĺzať a vnútri sprchovacieho kúta je dobré umiestniť pár madiel pre zvýšenú stabilitu.

 

Potrebujete pomôcť s predajom alebo kúpou nehnuteľnosti?

Kontaktuje nás na čísle: 0905 229 445

PREDAJ

Nadštandardná novostavba s tepelným čerpadlom-TREBA VIDIEŤ!!!

Záleská, Ivanka pri Dunaji

132 m²
510 m²
4 izby
3D
Zistiť viac

info v RK

PREDAJ

Rodinný dom v obľúbenej lokalite Malinovo - Tri vody I.

MalinovoTri vody I., Malinovo

514 m²
514 m²
4 izby
3D
Zistiť viac

270 000 €

PREDAJ

Jedinečný 3 izbový byt na Pečnianskej

Pečnianska, Bratislava - Dvory

72 m²
3 izby
Zistiť viac

189 990 €

PREDAJ

Nadštandardný stavebný pozemok s možnosťou okamžitej výstavby…

Kondrótova, Bernolákovo

1 109 m²
230/400V
áno
optika
Zistiť viac

320 €/m²

PREDAJ

Predaj útulného 5 izbového rodinného domu

Dunajská Lužná

5 izieb
Zistiť viac

339 000 €