Toto je 5 vecí, ktoré by ste si mali všímať pri prvej obhliadke domu

Zverejnené


Konečne ste si spomedzi inzerátov vybrali pár domov a ste o krok bližšie ku kúpe svojho vytúženého bývania. Teraz vás čaká obhliadka. Nezabúdajte, že prvý dojem môže klamať. Preto sa makléra opýtajte na všetko, čo vás zaujíma a všímajte si každý detail. Aby sa z vášho vysnívaného domu nestala nočná mora, dajte dôraz na týchto päť vecí.

  1. Stav nehnuteľnosti z vonka

Ešte predtým, než prekročíte prah vyhliadnutého domu, venujte pár minút aj obhliadke exteriéru. Často pomáha odhaliť zásadné problémy, ktoré by vás do budúcna mohli stáť nemalé peniaze.

Je dom prerobený a zateplený, alebo v pôvodnom stave? Ak je prerábka dobre urobená, môže vám do budúcna ušetriť nejaké peniaze. Sledujte či niekde na múroch nevidíte praskliny. Taktiež si všímajte stav strechy. Môže vám napovedať, aká investícia vás po kúpe domu ešte čaká.

Opýtajte sa, či je postavený z tehál alebo panelov. Tehlový dom ponúka lepšie izolačné vlastnosti ako panel. Ak sa rozhodnete pre zmenu dispozície, s tehlou vám to pôjde ľahšie.

  1. Technický stav

Nezabudnite sa opýtať na technický stav rozvodov a kúrenia. Staré, elektrické hliníkové rozvody budete musieť prerobiť a to nie je najlacnejšia položka. Určite sa informujte aj o spôsobe kúrenia v dome a veku kotla. Ak je kotol príliš starý, môže znamenať ďalšiu investíciu v blízkej dobe. Ideálne je, ak má dom viacero možností vykurovania - napríklad plyn a krb.

  1. Stav interiéru - stav stien, okien a podláh

Interiér sledujte naozaj poriadne. Ak sú okná a dvere relatívne nové a vy ich neplánujete prerábať, pokojne si vyskúšajte ich otváranie. Dobre sa pozrite, či niekde na stenách nevidíte prasklinu. Práve tie môžu znamenať, že dom má závady, ktoré budete musieť riešiť.

Na stenách a podlahách si všímajte praskliny a podozrivé fľaky. Nehanbite sa nazrieť pod koberce, za nábytok a podobne. Mokré fľaky v horných rohoch miestnosti môžu prezradiť chybnú izoláciu a dom pravdepodobne vlhne. Praskliny na stenách zase môžu naznačovať vážnu chybu statiky.

Zdroj obrázka: Freepik

  1. Prevádzkové náklady

Prevádzkové náklady voľným okom nevidíte a preto je veľmi dôležité sa na ne opýtať už pri prvej obhliadke. Ich cena vás môže nemilo prekvapiť. Staršie domy sú síce lacnejšie, ale ich prevádzka je veľmi nákladná. Prevádzkové náklady sa tak môžu vyšplhať na niekoľko stoviek mesačne.

  1. Okolie domu

Okrem nehnuteľnosti ako takej, by ste nemali zabúdať sledovať ani jej okolie. Sústreďte sa na stav pozemku rodinného domu. Sledujte, či náhodou v blízkosti pozemku (alebo priamo cez neho) nevedú siete, ktoré by nás mohli v budúcnosti obmedziť a ohroziť.

Tiež odporúčame sledovať blízkosť ciest a železnice, ktoré by mohli znamenať zvýšený hluk počas dňa. A keď sme pri tom hluku, pozisťujte si aj to, aké zmeny sa v okolí nehnuteľnosti chystajú. Možno zistíte, že hneď za domom bude nová cesta, alebo sused hneď vedľa plánuje stavať nový dom.

Ak sa vám dom páčil, nepodpisujte hneď kúpnu zmluvu. Dohodnite si ešte jednu obhliadku, na ktorú so sebou vezmete aj nejakého znalca. Niekedy stačí aj šikovný stavbár alebo niekto nezainteresovaný z rodiny, kto dom zhodnotí s chladnou hlavou. Ak dom prejde a na druhej obhliadke, môžete kupovať!

PREDAJ

Nadštandardná novostavba s tepelným čerpadlom-TREBA VIDIEŤ!!!

Záleská, Ivanka pri Dunaji

132 m²
510 m²
4 izby
3D
Zistiť viac

info v RK

PREDAJ

Rodinný dom v obľúbenej lokalite Malinovo - Tri vody I.

MalinovoTri vody I., Malinovo

514 m²
514 m²
4 izby
3D
Zistiť viac

270 000 €

PREDAJ

Jedinečný 3 izbový byt na Pečnianskej

Pečnianska, Bratislava - Dvory

72 m²
3 izby
Zistiť viac

189 990 €

PREDAJ

Nadštandardný stavebný pozemok s možnosťou okamžitej výstavby…

Kondrótova, Bernolákovo

1 109 m²
230/400V
áno
optika
Zistiť viac

320 €/m²

PREDAJ

Predaj útulného 5 izbového rodinného domu

Dunajská Lužná

5 izieb
Zistiť viac

339 000 €