Tipy a triky na homestaging

Zverejnené


Bleskový home staging: 3 zásady svojpomocnej prípravy nehnuteľnosti

Dôslednou prípravou vašej nehnuteľnosti na fotografovanie či prehliadky zvyšujete vaše šance na rýchlejší aj finančne výnosnejší predaj. Prostredníctvom home stagingu pripravujete ponúkaný priestor s citom pre dizajn. Je to jedna z možností štýlovej prípravy s ohľadom na špecifiká konkrétnej nehnuteľnosti a s dôrazom na efektný celkový dojem.

Zdroj: Francesca Tosolini na Unsplash

 Na čo a prečo home staging?

Prečo to vlastne robíme? Lebo prvý dojem! A prvý dojem rozhoduje. O rýchlosti aj cene predaja.  Prvý dojem rozhodne o tom, ktorý inzerát bude rozkliknutý, ktorý vzbudí záujem, ktorému bude venovaná väčšia pozornosť.

Na obhliadke potom začína tzv. druhý prvý dojem. Tam sa totiž pomyselne láme chleba. Rozhodujúcim faktorom už potom nebude ani tak dispozícia, tú už záujemcovia poznajú z inzerátu, ale to, ako nehnuteľnosť pôsobí, ako vonia, aké emócie vyvoláva. 

Záujemcovia by sa mali vedieť s priestorom stotožniť. Čistý, upravený a zladený priestor to dokáže omnoho lepšie, než priestor prázdny po vysťahovaní, či byt zariadený starým, nezladeným nábytkom a špinavým kobercom.

Tipy a triky na rýchly svojpomocný homestaging

Poďme sa pozrieť na to, ako jednoducho viete nehnuteľnosť pripraviť aj vy a to pri dodržaní týchto 3 základných princípov.

  1. Potrebujete svetlo. Veľa svetla.

Je dobré využiť možnosti denného svetla v čo najväčšej možnej miere. Temno pôsobiace priestory nevzbudzujú príjemné pocity a nie sú príliš vyhľadávané. Svetlo priestoru dodá vzdušnosť a opticky zväčší aj menšie miestnosti. Podporte prirodzené svetlo aj umelým osvetlením, ideálne rohovými lampami alebo menšími bodovými svietidlami.

Zdroj: Francesca Tosolini na Unsplash.com

  1. Dôsledne.

Čistota je základným faktorom, ktorý rozhoduje o pocite z nehnuteľnosti. Zašednuté špáry, prach na poličkách, nevábne pachy po domácich zvieratách, to všetko v očiach záujemcov znižuje kredit priestoru. Dajte si preto záležať na dôslednom upratovaní.

Vymaľujte. Nový náter vie výrazne zlepšiť pocit z priestoru. Dodá miestnosti čistý look žiariaci novotou. Ak máte pekné podlahy, odstráňte koberce a nechajte len atraktívne, dizajnové kúsky. Tie samozrejme vytepujte. Venujte zvýšenú pozornosť špáram v kuchyni či kúpeľni. Odstráňte z priestoru veľké kusy nábytku, zväčšíte tak priestor a necháte vyniknúť jeho prednosti.

Zdroj: Francesca Tosolini na Unsplash 

  1. Neutralita – zariaďujte útulne ale neosobne.

Poskytnite záujemcom priestor na ich vlastné predstavy. Nechajte ich stotožniť sa s vašim bytom či domom. Vyvolajte v nich pozitívne emócie pekným, upraveným miestom na život, ktorý si sami zvolia.

Je to práve tento dôvod, pre ktorý sa pri home stagingu volia neutrálne a neosobné úpravy. Tie totiž dokážu prilákať dostatočné množstvo záujemcov. A to je aj rozdiel medzi prácou bytového dizajnéra a špecialistu na home staging. Bytový dizajnér pri zariaďovaní vášho domova berie do úvahy vašu osobnosť, záujmy a štýl. Byt teda upravuje tak, aby práve vám v ňom bolo dobre a aby sa vám páčil.

Naopak, špecialisti na home staging sa snažia do jednej siete chytiť čo najväčší počet rýb. Teda volia také úpravy, ktoré záujemcov neodradia, sú dostatočne všeobecné a univerzálne.

Ako na to pri svojpomocnom home stagingu?

Pri voľbe nábytku v priestore ponechajte predovšetkým neutrálne kusy a voľte neutrálne farby. Tie viete podľa potreby ozvláštniť dekoračnými vankúšmi, vázou s kvetmi alebo misou s ovocím. Sú to práve tieto drobnosti a doplnky, ktoré dodajú miestnosti šmrnc a nádych domova.

Obraz na stene voľte radšej jeden, maximálne dva. Viac obrazov na stenách spôsobí pocity preplnenosti a stiesnenosti. Záujemca ostane doslova ubitý medzi dekoráciami.

Zdroj: Francesca Tosolini na Unsplash 

Home staging od agentúry alebo po vlastnej osi?

Ak zveríte vašu nehnuteľnosť agentúre, ktorá sa špecializuje na home staging, ušetríte si starosti so zháňaním dekorácií, premýšľaním nad postavením nábytku, či zvažovaním nového náteru kuchynskej linky. Pokiaľ si úplne neveríte, keď ide o vaše dizajnérske cítenie, neváhajte osloviť vášho realitného makléra, ak máte o tieto služby záujem. Dobrý maklér či realitná kancelária má s týmto typom služieb skúsenosti a pokiaľ ich sami nezastrešujú, vedia vám poskytnúť kontakt na kvalitného profesionála či agentúru špecializovanú čisto na home staging.

Agentúry a home stagingoví špecialisti disponujú skladovo veľkým množstvom položiek, od nábytku, cez svietidlá, až po textilné dekorácie. Dokážu skrátka prísť s nákladným autom, pohrať sa s rozmiestnením nábytku, dekorácií a  svetelnosťou a v relatívne krátkom čase premeniť váš priestor na atraktívne, fotogenické miesto. Neraz zastrešia aj drobné stavebné alebo natieračské práce, dodajú nový vzhľad kuchynskej linke a zladia celú interiérovú farebnosť.

Zdroj: Francesca Tosolini na Unsplash

Ako sme si ukázali, priestor si  viete pripraviť aj sami.  Predovšetkým vtedy, ak máte zmysel pre štýl a dizajn. Výhodou je ušetrený čas na dohadovaní sa s agentúrou, menej investovaných financií do prípravy a celkovo flexibilnejší prístup k celej veci. Takisto pracujete len s vlastnými vecami.

Nevýhodou môže byť určitá „autorská slepota“, teda komplikovanejšie odosobňovanie sa od vlastných preferencií a štýlu v priestore, v ktorom ste strávili dlhší čas. Keďže home staging vyžaduje predovšetkým neutrálne, všeobecnejšie riešenia, môže byť váš štýl pri svojpomocnej príprave skôr príťažou.

 

Potrebujete pomôcť s predajom alebo kúpou nehnuteľnosti?

Kontaktuje nás na čísle: 0905 229 445

PREDAJ

NOVINKA v PONUKE!!! 4-izbová novostavba v štandarde

Ekoosada, Veľké Úľany

206 m²
4 izby
Zistiť viac

195 000 €

PREDAJ

Prakticky riešený 3-izbový rodinný dom v Ivanke pri Dunaji

Poľovnícka, Ivanka pri Dunaji

90 m²
304 m²
3 izby
3D
Zistiť viac

305 000 €

PREDAJ

Stavebný pozemok v Rusovciach

Rusovce, Bratislava - Rusovce

630 m²
230V
áno
Zistiť viac

Cena dohodou

PREDAJ

Rodinný dom na rekonštrukciu za cenu znaleckého posudku.

Bernolákovská, Ivanka pri Dunaji

188 m²
223 m²
4 izby
Zistiť viac

125 000 €

PREDAJ

Predaj útulného 5 izbového rodinného domu

Dunajská Lužná

5 izieb
Zistiť viac

317 000 €

PREDAJ

Rodinný dom pred rekonštrukciou pre náročného klienta

Kapitána Jaroša, Pezinok

341 m²
614 m²
7 izieb
3D
Zistiť viac

-