Tichí zabijaci predaja bytu

Zverejnené


Máte byt na predaj s dobrou dispozíciou vo vyhľadávanej lokalite a aj napriek tomu sa vám ho nedarí predať? Možno máte problém s niektorým z tichých zabijakov predaja. 

Zápach, špina a chlad: Takto byt nepredáte

V prípade nepríjemných pachov v byte strácate záujemcu už pri vstupe do bytu. Najvýraznejším čuchovým vnemom je pritom zápach z cigariet a domácich zvierat. Zdrojom zápachu môže byť nielen starý nábytok, ale aj dlho používané textílie ako koberce či závesy. Ak pritom vaša nehnuteľnosť ešte aj trpí zvýšenou vlhkosťou, môžete sa stretávať s pachom plesní či celkovo stuchnutého priestoru.

Julia engel b9uzsou0pvq unsplash

Fotografia od Julia Engel na Unsplash 

Domáce zvieratá na byte zanechávajú tiež svoje pachové stopy. Ak ste na ne navyknutí, nemusíte si to ani uvedomiť. Nezaujatý záujemca ale tieto špecifické zápachy spozoruje. A tento vnem nenápadne prekryje všetky ostatné.

Jc gellidon du7urfbui1q unsplash

Fotografia od JC Gellidon na Unsplash 

Ak si myslíte, že sa vás problém so zápachom spojeným s domácimi zvieratami netýka v prípade, že máte len malých domácich maznáčikov ako rybičky, andulky či škrečkov, môžete byť prekvapení. Teráriá, klietky a akváriá potrebujú pravidelnú starostlivosť. 

Zanedbané a špinavé prostredie vytvára nielen zápach, ale aj príležitosť pre roztoče, škodcov (napríklad potravinové mole sa veľmi rady ubytujú v krmivách) a plesne. A práve zažratá špina a plesne vo vašej nehnuteľnosti nielenže odradia množstvo perspektívnych záujemcov, ale aj reálne znižujú trhovú cenu bytu. 

Typicky ide o:

  • dlhodobo zanedbávané špáry kachličiek v kúpeľni a kuchyni
  • stopy po dávnom vytopení na strope bytu
  • roky neodstránený kameň vo WC mise
  • pavučiny v rohoch
  • zvlhnuté časti stien s plesňou

Ďalším zabijakom predaja bytov je neprimeraná teplota v nehnuteľnosti. Najčastejšie ide o chlad, ale odpudzujúci efekt má aj príliš horúca teplota, typicky v lete v prehriatych bytových domoch alebo prekúrené miestnosti v zime. Väčším problémom však býva práve chlad. Záujemca si to často ani na prvý pohľad neuvedomí, ale chladné prostredie evokuje emocionálny odstup, neútulné bývanie a v neposlednom rade sa spája aj so stratami na energiách. 

Zbavte sa zápachov v byte: Odstráňte zdroje

Ako prvé vám možno napadne poriadne vyvetrať, či pred prehliadkou bytu prestriekať byt osviežovačom vzduchu. Bohužiaľ, tieto riešenia zápach neprekryjú, len nedokonalo zamaskujú. Vo finále si tak záujemcovia všimnú nielen silnú vôňu, ktorá sama o sebe môže byť kontraproduktívna, ale aj pachy a vašu snahu ich zakryť. 

Close up hand young housekeeper woman rubber gloves use cleaning solution spray bottle white furniture use cloth clean it

Fotografia: Freepik

V prvom rade bude potrebné dôsledne upratať. Nejde o bežné sobotné upratovanie, ale o dôkladné systematické čistenie, vypratávanie a ukladanie. Budete čistiť každý kút v byte, riešiť špáry, odstraňovať vodný kameň a zbavovať sa nepotrebných vecí. Textílie ako posteľné prehozy a závesy na okná vyperte a prežehlite, koberce vytepujte. 

Takýmto upratovaním môžete poveriť aj upratovaciu firmu alebo živnostníkov. Pomôžu vám  upratať byt v kratšom čase a zároveň môžete ich prácu kontrolovať, usmerňovať, či sa priamo do upratovania sami zapájať tak, aby ste vo výsledku boli spokojní. Dôkladným upratovaním sa zbavíte nielen pachov a ich zdrojov, ale aj zažratej špiny a fľakov. To samo o sebe byt zatraktívni, prevzdušní a prevonia. 

Ak v nehnuteľnosti už nebývate, odporúčame nehnuteľnosť kompletne vypratať. Veci, ktoré vám je ľúto vyhodiť, môžete ponúknuť v darovacích skupinách, niektoré z vecí môžete predať. Takisto je dôležité v byte, a to vrátane terasy či balkóna, úplne prestať fajčiť a odstrániť popolníky. Domáce zvieratá z ponúkanej nehnuteľnosti premiestnite preč už hneď na začiatku zverejnenia ponuky. 

Upratovanie nepomohlo? Vymaľujte na bielo

V niektorých prípadoch ani dokonalé upratovanie nepomôže. Najmä tam, kde sa fajčilo celé roky. Alebo tam, kde ste na pravidelné a dôsledné udržiavanie poriadku jednoducho nemali čas. V takom prípade stavte na novú maľovku. Ideálne bielu. 

Woman repairer with painting roller isolated

Fotografia: Freepik

Je finančne najmenej náročná a dizajnovo neutrálna. Bielou opticky rozžiarite a prečistíte priestory a vydenzifikujete steny. A aj staršia biela maľovka sa vám po novom nátere bude zdať čistejšia a krajšia.

Stavte na tieto vône: Čerstvo upečený koláč, rozpustené maslo či káva

Ak máte všetky čistiace a maľovacie práce za sebou, je čas na prípravu pred samotnou prehliadkou. Zabudnite na osviežovače vzduchu, či drahé parfémy nenápadne striekané na bytové textílie. Nie každému vaša obľúbená vôňa musí vyhovovať. Zvoľte neutrálnejšie vône. Také, ktoré sa spájajú s pocitom domova, bezpečia a pohodlia. Upečte bábovku alebo koláč s maslovo - cukrovou posýpkou, nameľte kvalitnú kávu. 

Bábovka

Fotografia: freestocks na Unsplash 

Dajte si pozor na to, aby v byte nebolo ani príliš chladno, ale ani horúco. Pri zimných prehliadkach obzvlášť záujemcovia ocenia, ak je byt príjemne vykúrený a nie je im zima. Ak teda v byte nebývate, dajte si záležať na tom, aby ste ho stihli vykúriť v dostatočnom predstihu. Nič nepokazíte, ak začnete kúriť už 24 hodín pred plánovaným prehliadkovým dňom. 

PREDAJ

Stavebný pozemok v Rusovciach

Rusovce, Bratislava - Rusovce

630 m²
230V
áno
Zistiť viac

Cena dohodou

PREDAJ

Prakticky riešený 3-izbový rodinný dom v Ivanke pri Dunaji

Poľovnícka, Ivanka pri Dunaji

90 m²
304 m²
3 izby
3D
Zistiť viac

305 000 €

PREDAJ

Rodinný dom na rekonštrukciu za cenu znaleckého posudku.

Bernolákovská, Ivanka pri Dunaji

188 m²
223 m²
4 izby
Zistiť viac

125 000 €

PREDAJ

Predaj útulného 5 izbového rodinného domu

Dunajská Lužná

5 izieb
Zistiť viac

317 000 €

PREDAJ

Rodinný dom pred rekonštrukciou pre náročného klienta

Kapitána Jaroša, Pezinok

341 m²
614 m²
7 izieb
3D
Zistiť viac

-

PREDAJ

Jedinečný 3 izbový byt na Pečnianskej

Pečnianska, Bratislava - Dvory

72 m²
3 izby
Zistiť viac

184 990 €