Rozdiel medzi parcelami C a E: do ktorej investovať, ak chcete stavať dom?

Zverejnené


Ak ste sa rozhodli pre stavbu domu, základom je nájsť vhodný pozemok. Dnes sa pozrieme na rozdiely v základných pojmoch. V katastri totiž natrafíte na kategorizáciu parciel registra „C“ a „E“. Čo to presne znamená a na čo si dať pozor? Aké povinnosti vás čakajú predtým, než začnete uvažovať o stavbe?

Zdroj: Freepik

Prvý krok pri hľadaní stavebného pozemku: parcela registra „C“ katastra

Platí, že pokiaľ vám ide o rýchlosť a čo najmenej nadbytočných papierovačiek s vopred nejasným výsledkom, dbajte na to, aby bol pozemok vedený ako parcela C katastra. Ide totiž o pozemok, ktorý je na katastrálnej mape jasne zobrazený a definovaný jeho hranicami aj v realite. Skrátka, ak sa na takýto pozemok pôjdete fyzicky pozrieť, bude vám jasné, kde parcela začína a končí. Najčastejšie je ohraničená plotom alebo hraničnými značkami. Hranica parcely však môže byť určená aj v prípade parcely registra „C“ katastra druhom pozemku (či ide o záhradu, ornú pôdu a pod.), spôsobom jeho využitia (napr. dom), či administratívne.

S parcelami registra „E“ katastra sú veci o niečo zložitejšie. Hranice takýchto pozemkov nie sú z minulosti zachované, nakoľko v 50. rokoch minulého storočia došlo k zlučovaniu takýchto pozemkov s jedným účelom do väčších celkov. Napríklad orná pôda na jednom poli využívaná na veľkometrážne družstevné pestovanie alimentárnych plodín môže pozostávať z množstva menších pozemkov s ich vlastnými vlastníckymi právami, ktoré sa k nim viažu.

Zdroj: Freepik.com

Na to, aby bol obnovený právny stav, teda vymeraný pozemok s určením jeho vlastníkov, je potrebné vykonať tzv. geometrický plán na určenie vlastníckych práv. Na konci tohto procesu máte definovaný pozemok jeho hranicami výmerou a druhom a kategorizáciu parcely „C“ katastra.

ZÁKLADNÉ ROZDIELY MEDZI PARCELAMI „C“ a „E“ V SKRATKE

PARCELA REGISTRA „C“ KATASTRA

PARCELA REGISTRA „E“ KATASTRA

 

·         Jasne definované hranice parcely

·         Hranice viditeľné aj v teréne

·         Druh pozemku a reálny stav sú v súlade

·         Zapísaný druh je záväzný pre všetky orgány verejnej správy

 

·         Hranice parcely nie sú jasne definované

·         Nie sú takisto viditeľné v teréne

·         Druh pozemku a reálny stav nemusí korešpondovať

·         Zapísaný druh nie je právne záväzný

·         Ide o parcely pôvodne zapísané pozemkovo – knižných vložkách za Rakúsko – Uhorska a neskôr zjednotené do veľkých celkov JRD

Môžem stavať aj na parcele „E“ katastra nehnuteľností?

Keďže parcela registra „E“ nemá jasne určené hranice a existuje prakticky len evidenčne, na samotnom „éčku“ nepostavíte nič. V prípade, že ste takúto parcelu vlastníte a chcete na nej stavať, bude ju potrebné previesť na parcelu registra „C“. V prvom kroku bude potrebné osloviť geodeta, ktorý parcelu vymeria. Tak sa vytýčia hranice, spresní sa poloha a druh pozemku a deklarujú sa k nej vlastnícke práva.

S prevádzaním z parcely registra „E“ na „C“ sa však viažu aj niektoré riziká. Váš pozemok registrovaný ako „céčkový“ nemusí mať toľko m² na konci procesu ako mala pôvodné „éčková“ parcela. Viete tak pokojne stratiť aj 10 % pozemkovej plochy, s ktorou ste počítali. Stáva sa tak hlavne z toho dôvodu, že zameria sa do „C“ stavu iba určitá časť a ten zvyšok je roztratený v okolitých parcelách, napríklad pod cestou. Tieto metre štvorcové by ste skrátka s týmito vedomosťami nekúpili. V takejto situácii sa snažte dosiahnuť dohody s predávajúcim, že zaplatíte len toľko m², koľko bude prevedených do „C“ registra. Ak parcelu už vlastníte, počítajte s určitými stratami na metráži pri prevode.

 

Potrebujete pomôcť s predajom alebo kúpou nehnuteľnosti?

Kontaktuje nás na čísle: 0905 229 445

PREDAJ

Prakticky riešený 3-izbový rodinný dom v Ivanke pri Dunaji

Poľovnícka, Ivanka pri Dunaji

90 m²
304 m²
3 izby
3D
Zistiť viac

305 000 €

PREDAJ

NOVINKA v PONUKE!!! 4-izbová novostavba v štandarde

Ekoosada, Veľké Úľany

206 m²
4 izby
Zistiť viac

195 000 €

PREDAJ

Stavebný pozemok v Rusovciach

Rusovce, Bratislava - Rusovce

630 m²
230V
áno
Zistiť viac

Cena dohodou

PREDAJ

Rodinný dom na rekonštrukciu za cenu znaleckého posudku.

Bernolákovská, Ivanka pri Dunaji

188 m²
223 m²
4 izby
Zistiť viac

125 000 €

PREDAJ

Predaj útulného 5 izbového rodinného domu

Dunajská Lužná

5 izieb
Zistiť viac

317 000 €

PREDAJ

Rodinný dom pred rekonštrukciou pre náročného klienta

Kapitána Jaroša, Pezinok

341 m²
614 m²
7 izieb
3D
Zistiť viac

-