Bezplatné ocenenie

Dnes sa pozrieme na to, prečo je osobná zóna dieťaťa dôležitá pre jeho vývin a ako ju vytvoriť aj v prípade, že máte v detskej izbe v byte málo miesta, alebo izbu obývajú viacerí súrodenci. 

Dieťa je neustále vystavované novým podnetom a informáciám. Jeho nervová sústava však pracuje inak ako tá dospelá. Nadmerné vystavovanie podnetom, a je pritom jedno, či ide o podnety zrakové, sluchové alebo hmatové, pôsobia na vývin dieťaťa disharmonicky. Tento efekt sa násobí, pokiaľ je detská izba preplnená vecami, hračkami, ale aj rôznymi farebnými kombináciami a motívmi, napríklad zo známych animovaných rozprávok. 

Menej je viac: v detských izbách to platí dvojnásobne

Jedným z pravidiel minimalizmu je, že dokonalosť nastáva, keď už nie je čo ubrať, a nie vtedy, keď nie je čo pridať. Ak chcete svojmu dieťaťu zabezpečiť pohodový rast a vývin, zvoľte čisté riešenia a jednotné farby. Platí, že menej je viac aj v tomto prípade. Okrem čistého dizajnu tak získate aj potrebný priestor na zonáciu izby. 

Ateliér interiérového dizajnu Lextav napríklad navrhol takéto riešenie detskej izby s rozlohou približne 12 m2: “Pre dve mladé slečny sme riešili návrh detskej izby. Vytvorili sme menšie funkčné zóny pre oddych i školské povinnosti. Dostatok úložného priestoru dopĺňa šatník. Dennú zónu s veľkorysým pracovným stolom vizuálne a pocitovo predeľujú lamely.”

Príklad tejto izby veľmi dobre ilustruje, že aj na malom priestore v klasickom byte je možné pri troche snahy vytvoriť niekoľko zón a pritom rešpektovať osobný priestor každého dieťaťa. Každé dieťa má svoje miesto na prácu, odkladanie vecí a aj miesto na oddych, ktoré je zároveň pomerne dobre kryté, aby vytváralo pocit súkromia a oddelenia od ostatného priestoru izby. Dizajn izby rešpektuje detskú podstatu a súčasne neponúka prvoplánové riešenia založené na mixe výrazných farieb a postavičkách z detských animovaných filmov.

Zdroj úvodnej fotografie: Mael Balland na Unsplash

LEGACY

Overený člen Združenia realitných kancelárií Slovenska

Realitná kancelária LEGACY sa špecializuje na sprostredkovanie predaja, kúpy a prenájmu rezidenčných nehnuteľností v Bratislave a okolí. Dlhoročnou praxou sme získali cenné skúsenosti, z ktorých profitujú hlavne naši klienti, ktorí nám prejavujú dôveru tým, že sa na nás pravidelne obracajú. Niet väčšej odmeny pre realitného makléra ako kvalitná referencia od spokojného klienta. Ďakujeme za dôveru.

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.