Prenájom bytu: kedy osloviť realitnú kanceláriu?

Zverejnené


Ak ste niekedy prenajímali nehnuteľnosť, určite máte skúsenosti s tým, koľko času zaberajú jednotlivé úkony s tým spojené. Príprava bytu, inzercia, obhliadky, nájomná zmluva. Okrem dokumentov však neraz aj riešite problematických nájomcov, alebo sa dohadujete o tom, kto nesie zodpovednosť za ktoré opravy.

Zdroj: rupixen.com na Unsplash

Kým pri predaji nehnuteľnosti ide o veľké sumy a aktérom záleží predovšetkým na hladkom priebehu a bezproblémovej transakcii bez podvodných praktík, pri prenájme máte ešte starosť navyše. Prenajímaná nehnuteľnosť je stále vaša a nie je jedno, kto ju bude obývať. Potrebujete, aby záujemca bol solídny a spoľahlivý. Skrátka, aby vám po uplynutí doby na prenájom neostala znehodnotená nehnuteľnosť alebo dlhy na energiách.

Kvalitná realitná kancelária zastreší celý proces za vás. Tým vám ušetrí množstvo času, nervov, ale aj papierovačiek. Získate tak istotu, že na nič nezabudnete a všetky dokumenty budú po právnej stránke v poriadku. Realitná kancelária buď disponuje databázou záujemcov o prenájom, alebo vie vhodnou inzerciou vašej nehnuteľnosti takúto databázu pripraviť.

Zdroj: Scott Graham na Unsplash

Prvý kontakt so záujemcami rieši samotná realitná kancelária, ktoré tak môže vyfiltrovať záujemcov podľa všeobecných alebo podľa vami daných konkrétnych kritérií. Sú situácie, v ktorých by ste radi prenajali byt rodine so školopovinnými deťmi s vidinou dlhodobej spolupráce. Inokedy radšej uprednostníte samostatného obchodného zástupcu, ktorý je často na služobných cestách a byt využíva a opotrebováva menej. Alebo vám môže vyhovovať študentský model krátkodobých nájmov.

Aká vysoká je provízia realitnej kancelárii a kto ju platí?

Platí všeobecné pravidlo, že výška provízie sa pohybuje v cene okolo jedného mesačného nájmu a platí ju ten, kto si službu objednal. Ak sa teda na realitnú kanceláriu obráti záujemca o prenájom bytu, náklady znáša on, ak prenajímateľ, tak po úspešnom priebehu dohodnutej transakcie platí províziu práve prenajímateľ nehnuteľnosti a nájomca už nehradí nič navyše.

Nebolo by pravidlo pravidlom, keby z neho neexistovala výnimka. Sú prípady, kedy je už v inzercii ponuky na prenájom definované, že províziu realitnej kancelárii v konkrétnej výške hradí záujemca, prípadne že sa náklady na províziu delia rovným dielom medzi obe strany. Je dobré si túto záležitosť overiť v realitnej kancelárii ešte predtým, než sa pustíte do diskusií a obhliadok.

Potrebujete pomôcť s predajom alebo kúpou nehnuteľnosti?

Kontaktuje nás na čísle: 0905 229 445

PREDAJ

Prakticky riešený 3-izbový rodinný dom v Ivanke pri Dunaji

Poľovnícka, Ivanka pri Dunaji

304 m²
3 izby
3D
Zistiť viac

305 000 €

PREDAJ

Stavebný pozemok v Rusovciach

Rusovce, Bratislava - Rusovce

630 m²
230V
áno
Zistiť viac

Cena dohodou

PREDAJ

Rodinný dom na rekonštrukciu za cenu znaleckého posudku.

Bernolákovská, Ivanka pri Dunaji

188 m²
223 m²
4 izby
Zistiť viac

125 000 €

PREDAJ

Predaj útulného 5 izbového rodinného domu

Dunajská Lužná

5 izieb
Zistiť viac

317 000 €

PREDAJ

Rodinný dom pred rekonštrukciou pre náročného klienta

Kapitána Jaroša, Pezinok

341 m²
614 m²
7 izieb
3D
Zistiť viac

-

PREDAJ

Jedinečný 3 izbový byt na Pečnianskej

Pečnianska, Bratislava - Dvory

72 m²
3 izby
Zistiť viac

184 990 €