Novostavba alebo panelák: Porovnajte si klady a zápory

Zverejnené


Medzi najčastejšie dilemy pri kúpe bytu patrí rozhodovanie medzi starším, panelovým domom a novostavbou. Obe riešenia prinášajú svoje pre a proti. Pre koho je vhodnejší starší byt a komu bude prospešnejšia novostavba? Ako je to s cenou, parkovaním, riešením hluku a občianskou vybavenosťou? Prečítajte si v našom článku. 

Cena je relatívna: Platí, že viac za menej alebo menej za viac?

Je pravda, že byty v rovnakej dispozičnej kategórii vás pri novostavbách vyjdú drahšie, ak sa pozeráme na konečnú sumu na zmluve. Dvojizbový byt v novostavbe a dvojizbák v paneláku však spravidla nie sú úplne rovnocenné, pokiaľ ide o podlahovú plochu či dispozíciu. 

Yit nuppu

Zdroj: YIT Nuppu, Ružinov, Bratislava

Väčšina starších bytov má okrem dvoch izieb ešte jednu plnohodnotnú miestnosť, kuchyňu navyše. Pri novostavbách je zreteľný trend spájania kuchyne s obývačkou, ktoré však majú dohromady často nižšiu výmeru než dve samostatné miestnosti. Novostavbové byty tak často v podobne definovanej kategórii ponúkajú menšiu podlahovú plochu. 

Paneláky naproti tomu ponúkajú o niečo nižší štandard bývania. Bývanie v novostavbe vás takisto môže tešiť aj z hľadiska estetického. Okolie býva upravenejšie, stavby modernejšie a dizajnovo atraktívne. 

Yit zwirn

Zdroj: YIT Zwirn, Ružinov, Bratislava

Ak vás zaujíma bývanie z hľadiska hlučnosti, je potrebné si uvedomiť, že betónové panely, z ktorých sa paneláky stavali, nemajú dobré zvukovo izolačné vlastnosti. Ak chcete dosiahnuť stlmenie zvukov v panelovom dome, bude potrebné zainvestovať do kvalitných izolačných materiálov, ktoré vám základnú rekonštrukciu môžu výrazne predražiť. Bude totiž potrebné byt tzv. osekať až na panel a nanovo pokladať podlahy, riešiť omietky, stierky a maľovku na novovybudovanú izoláciu. 

S hlukom býva situácia problematická aj v novostavbách. Kým sa všetci prví obyvatelia bytového domu usadia a zariadia si bývanie k vlastnej spokojnosti, užijete si veľmi veľa susedských dorábok spojených s vŕtaním a inými hlučnejšími prácami. 

Dopravná dostupnosť a občianska vybavenosť

Na panelákových sídliskách sa skôr stretnete s dobrou infraštruktúrou, občianskou vybavenosťou a dopravnou dostupnosťou. Ide o zabývané oblasti, kde sa dopyty po službách riešili priebežne v minulosti a ustálili sa v prijateľnej, rovnovážnej polohe. Novostavby budú potrebovať viac času, aby sa v ich okolí postupne občianska vybavenosť vybudovala. Preto, ak vám na tomto parametri záleží, bude pre vás výhodnejšie pozerať sa po bytoch v starších bytových domoch. 

Panelaky dlhe diely

Zdroj: iMHD, Paneláky Dlhé diely, Bratislava

Parkovanie je, naopak, téma, ktorá otáča smer rozhodovania v prospech novostavieb. Ku každému novo postavenému bytu totiž prislúcha parkovacie miesto (alebo aj dve), s ktorým musí developer počítať už pri projektovaní. Tieto normy pochopiteľne neplatili v dobe, kedy sa paneláky stavali. 

Napríklad na nižšie priloženej fotke môžete vidieť prvé bratislavské panelákové sídlisko na Račianskej ulici z prelomu 50. a 60. rokov. Viete si dnes predstaviť hlavný ťah po Račianskej s takým množstvom áut?

Februarka.png

Zdroj: Občianske združenie Bratislavské rožky: Prvé panelákové sídlisko Februárka

Zhrnutie: Kedy uvažovať o panelovom byte a kedy radšej kúpiť novostavbu? 

V bodoch si zhrňme základné pre a proti jednotlivých riešení. 

Naša tabuľka zohľadňuje väčšinové riešenia panelových sídliskových či novostavbových bytov. Pochopiteľne by ste našli rôzne výnimky potvrdzujúce pravidlo v oboch kategóriách.

Panelak verzus novostavba pre a proti

Potrebujete pomôcť s predajom alebo kúpou nehnuteľnosti?

Kontaktuje nás na čísle: 0905 229 445


PREDAJ

Nadštandardná novostavba s tepelným čerpadlom-TREBA VIDIEŤ!!!

Záleská, Ivanka pri Dunaji

132 m²
510 m²
4 izby
3D
Zistiť viac

414 990 €

PREDAJ

Prakticky riešený 3-izbový rodinný dom v Ivanke pri Dunaji

Poľovnícka, Ivanka pri Dunaji

90 m²
304 m²
3 izby
3D
Zistiť viac

305 000 €

PREDAJ

NOVINKA v PONUKE!!! 4-izbová novostavba v štandarde

Ekoosada, Veľké Úľany

206 m²
4 izby
Zistiť viac

195 000 €

PREDAJ

Stavebný pozemok v Rusovciach

Rusovce, Bratislava - Rusovce

630 m²
230V
áno
Zistiť viac

Cena dohodou

PREDAJ

Rodinný dom na rekonštrukciu za cenu znaleckého posudku.

Bernolákovská, Ivanka pri Dunaji

188 m²
223 m²
4 izby
Zistiť viac

125 000 €