Bezplatné ocenenie

Padáte únavou každý večer do postele a napriek tomu sa vám nedarí poriadne zaspať? A keď už zaspíte, prevaľujete sa celú noc? Preberiete sa na každé šuchnutie či otočenie? Dodržiavate zásady spánkovej hygieny a nič sa nemení? Možno máte neviditeľného, ale silného spolubývajúceho. Elektrosmog.

Zdroj: Freepik.com

Čo je elektrosmog a ako škodí?

To, čo dnes vnímame pod pojmom elektrosmog, je elektromagnetické žiarenie vytvorené človekom. Ide napríklad o vysokonapäťové vedenie, trakčné vedenie vlakov či spotrebnú elektroniku, ale hlavne mobilné telefóny, vysielače, radary či Wi-Fi.

Zdroj: Spektrum elektromagnetického žiarenia na Elektrosmog.voxo.eu

Posledné spomenuté zdroje vytvárajú totiž vysokofrekvenčné elektromagnetické polia, voči ktorým živé organizmy nemajú vyvinutú dostatočnú odolnosť. V niektorých bytových domoch vo väčších mestách je kumulatívny účinok žiarenia zo všetkých zdrojov na takej úrovni, že aj ľudia, ktorí bežne tieto vplyvy nevnímajú, môžu pociťovať rôzne ťažkosti.

Medzi najrozšírenejšie patria práve poruchy spánku, permanentná únava, bolesti hlavy či vnútorný nepokoj.

Ako obmedziť elektrosmog v domácnosti?

Pokiaľ žijete v dome, máte viac možností elektrosmog ovplyvniť. Kus práce spravíte už len tým, že úplne povypínate všetky spotrebiče, ideálne vytiahnutím zo zásuvky. Ďalšie jednoduché typy sú tieto:

  • odstráňte z miestnosti, kde spíte, všetky zbytočné elektrospotrebiče, káble, nabíjačky a vypnite Wi-Fi
  • namiesto elektrického podlahového kúrenia zvoľte vodné riešenie
  • preferujte posteľ z prírodných materiálov, naopak vyhnite sa kovovej posteli
  • namiesto čítania z mobilov či tabletov siahnite po knihe alebo časopise
  • televízne obrazovky, počítače a monitory umiestnite do obývačky či pracovne, nie do spálne
  • ranné vstávanie riešte starým spôsobom, kúpte si hodiny s budíkom (nájdete aj bez otravného tikania)
  • investujte do kvalitných zatemňovacích závesov; elektrosmog síce primárne neriešia, ale odfiltrujú svetelný smog, ktorý má takisto negatívny vplyv na kvalitu spánku

Zdroj: Damir Spanic na Unsplash

V bytových domoch je situácia komplikovanejšia tým, že máte susedov a tí často disponujú ďalšími zdrojmi elektromagnetického žiarenia. Aspoň malou útechou môže byť, že môžete ovplyvniť aspoň niektoré, tie najbližšie zdroje. Niektoré firmy na trhu ponúkajú špeciálne tieniace tkaniny alebo nátery stien, ich použitie a efekt je otázkou pre ďalšie skúmanie.

 

Potrebujete pomôcť s predajom alebo kúpou nehnuteľnosti?

Kontaktuje nás na čísle: 0905 229 445

LEGACY

Overený člen Združenia realitných kancelárií Slovenska

Realitná kancelária LEGACY sa špecializuje na sprostredkovanie predaja, kúpy a prenájmu rezidenčných nehnuteľností v Bratislave a okolí. Dlhoročnou praxou sme získali cenné skúsenosti, z ktorých profitujú hlavne naši klienti, ktorí nám prejavujú dôveru tým, že sa na nás pravidelne obracajú. Niet väčšej odmeny pre realitného makléra ako kvalitná referencia od spokojného klienta. Ďakujeme za dôveru.

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.