Naučte sa orientovať vo svete realít

Zverejnené


Svet realít. Pre niekoho samozrejmosť, pre iných veľká neznáma. Pojmy ako reality, nehnuteľnosť, parcela, trh s nehnuteľnosťami, kataster, či list vlastníctva. Je možné sa do problematiky dostať a naučiť sa v nej orientovať? 

Tak ako v mnohých iných oblastiach, aj vo svete realít platí stará pedagogická zásada, ktorou je tzv. zásada postupnosti.  Jej podstatou je fakt, že človek sa má najprv naučiť pojmy jemu blízke, na ktorých si môže budovať ďalšie poznatky a teda postup od blízkeho k vzdialenému od konkrétneho k abstraktnému. Rozhodli sme sa riadiť touto pradávnou múdrosťou a vybrať základné pojmy, ktorými vás vtiahneme do nášho sveta.

Keď počujeme slovo reality, ako prvé sa nám v hlavách objaví slovo nehnuteľnosť. Občiansky zákonník č. 40/1964 Zb. (ďalej len OZ), v § 119 ods.2 uvádza, že: „nehnuteľnosťami sú pozemky a stavby spojené so zemou pevným základom“. Táto definícia špecifikuje a rozdeľuje pojem nehnuteľnosti na dva základné druhy, a to pozemky a stavby.

Okamžite sa nám teda objavujú ďalšie pojmy, ktoré sú pre naše budúce fungovanie nevyhnutné. Pozemkom sa v zmysle §3 ods.1 zák. č. 162/1995 Z.z. o katastri nehnuteľností a o zápise vlastníckych a iných práv k nehnuteľnostiam v plat. znení (ďalej len katastrálny zákon) rozumie časť zemského povrchu oddelená od susedných častí hranicou územnej správnej jednotky, katastrálneho územia, zastavaného územia obce, hranicou vymedzenou právom k nehnuteľnosti, hranicou držby alebo hranicou druhu pozemku, alebo rozhraním spôsobu využívania pozemku. Je potrebné si uvedomiť, že hranice pozemkov vyznačené v teréne napr. plotom, kolíkom alebo medzou, nemusia určovať právnu hranicu pozemku. Tu sa často stretávame s problémom zamieňania si pojmov pozemok a parcela.

Pojem parcela objasňuje katastrálny zákon v §3 ods. 3, ktorý uvádza, že „parcelou sa rozumie geometrické určenie a polohové určenie a zobrazenie pozemku v katastrálnej mape alebo v geometrickom pláne s vyznačením jej parcelného čísla“. Stavbou sa rozumie každý objekt, ktorý je stavaný a následne skolaudovaný podľa príslušných stavebno-právnych predpisov. Treba však povedať, že za nehnuteľnosť v našom ponímaní sa v zmysle §119 ods. 2 OZ považuje len stavba, ktorá je spojená so zemou pevným základom.

PREDAJ

Nadštandardná novostavba s tepelným čerpadlom-TREBA VIDIEŤ!!!

Záleská, Ivanka pri Dunaji

132 m²
510 m²
4 izby
3D
Zistiť viac

414 990 €

PREDAJ

Prakticky riešený 3-izbový rodinný dom v Ivanke pri Dunaji

Poľovnícka, Ivanka pri Dunaji

90 m²
304 m²
3 izby
3D
Zistiť viac

305 000 €

PREDAJ

NOVINKA v PONUKE!!! 4-izbová novostavba v štandarde

Ekoosada, Veľké Úľany

206 m²
4 izby
Zistiť viac

195 000 €

PREDAJ

Stavebný pozemok v Rusovciach

Rusovce, Bratislava - Rusovce

630 m²
230V
áno
Zistiť viac

Cena dohodou

PREDAJ

Rodinný dom na rekonštrukciu za cenu znaleckého posudku.

Bernolákovská, Ivanka pri Dunaji

188 m²
223 m²
4 izby
Zistiť viac

125 000 €