Je pôdorys v inzeráte nevyhnutnosť alebo zbytočnosť?

Zverejnené


Atraktívne fotografie a dôsledný, trefný popis nehnuteľnosti je to, čo priláka záujemcov vôbec otvoriť váš inzerát. Ak ste byt detailne a dobre nafotili, venovali čas popisu dispozície, prípadne ste doplnili inzerát aj o virtuálnu prehliadku, je potrebné pripájať aj pôdorys? Prečítajte si v našom článku. 

Nenechajte záujemcov domýšľať si 

Ak chcete dobre predať byt, je dôležité poskytnúť záujemcom presvedčivé argumenty a všetky informácie, ktoré o nehnuteľnosti potrebujú vedieť. 

Happy family planning their new apartment

Zdroj: Freepik

Ak im informácie chýbajú, prípadne by kvôli nim museli niekam volať či písať, významné množstvo z nich inzerát opustí a venuje svoju pozornosť radšej iným ponukám. 

Najdôležitejšími informáciami, ktoré v inzercii nesmú chýbať, sú:

  • Veľkosť nehnuteľnosti: počet izieb, výmera, prípadne pozemok
  • Lokalita: nestačí mesto či mestská časť, čím užšie vymedzíte lokalitu napríklad ulicami alebo blízkosťou významného bodu, tým lepšie
  • Dispozícia: akým spôsobom je riešené uloženie miestností, či ide o otvorenú dispozíciu prepojením kuchyne a obývačky alebo uzatvorenú s kuchyňou zvlášť, na akom poschodí sa byt nachádza, na aké svetové strany je nehnuteľnosť orientovaná, či je k dispozícii balkón/lodžia, pivnica, parkovanie a pod. 
  • Cena: vyhnite sa nič nehovoriacemu stanoveniu ceny “dohodou” a stanovte si takú cenu, ktorá bude v súlade s vašimi očakávaniami aj limitmi realitného trhu. 

Pôdorys namiesto popisu: Jeden obrázok nahradí tisíc slov

Platí, že všetko, čo môžete, radšej vizualizujte. Kratší a úderný text doplnený dobrými fotografiami a precíznym pôdorysom je lepšou voľbou, než dlhý popisný inzerát s veľkým množstvom detailov, ktorý nikto pozorne nečíta, a ktorý ilustračne doplníte troma fotkami bytu. 

Francesca tosolini w1re0lbbreo unsplash

Zdroj:  Francesca Tosolini na Unsplash 

Namiesto popisu pôvodného zariadenia bytu zaraďte kvalitnú fotografiu upratanej, pekne nasvietenej izby. Úplne sa vyhnite textom, ktorý sprevádza čitateľa po celom byte. Lepším riešením je priložiť pôdorys. V takomto prípade pôdorys predstavuje akúsi mapu po priestore. Záujemcovi sa potom aj lepšie orientuje v rámci jednotlivých fotografií miestností, pretože vie, kam sa vlastne pozerá. 

Znaky pôdorysu vhodného do inzercie nehnuteľnosti

Ak si myslíte, že najvhodnejším pôdorysom do inzerátu vašej predávanej nehnuteľnosti je profesionálny 3D pôdorys, asi budete prekvapení. Aj rukou narysovaný verný pôdorys môže vo výsledku lepšie splniť svoju funkciu, ak obsahuje všetko, čo záujemca potrebuje vedieť. 

„Najlepší je taký pôdorys, pri ktorom už nepotrebujete čítať ďalší text, aby ste mali jasnú predstavu o dispozícii bytu.“ 

Efektný 3D pôdorys je síce atraktívnym doplnením predstavy o usporiadaní bytu, mal by byť ale skôr doplnkovým k hlavnému, technicky znázornenému pôdorysu, ktorý rešpektuje tieto zásady:

  • verne zobrazuje dispozície a proporcie, umiestnenie okien a dverí
  • je doplnený nielen celkovými výmerami izieb, ale aj detailnými vzdialenosťami, rozmermi jednotlivých miestností
  • najlepší je tzv. kótovaný pôdorys, ktorý tieto rozmery presne zachytáva

Príkladom dobre spracovaného, informačne prínosného pôdorysu bytu je ponuka developerskej spoločnosti YIT v projekte Nuppu:

Nuppu4 izbovy byt

Zdroj: YIT: ponuka bytov v Ružinove, projekt Nuppu

Z pôdorysu a krátkeho technického popisu vyčítate všetko, čo potrebujete. Od rozmerov, výmer až po orientáciu na svetové strany. 

PREDAJ

Prakticky riešený 3-izbový rodinný dom v Ivanke pri Dunaji

Poľovnícka, Ivanka pri Dunaji

90 m²
304 m²
3 izby
3D
Zistiť viac

305 000 €

PREDAJ

NOVINKA v PONUKE!!! 4-izbová novostavba v štandarde

Ekoosada, Veľké Úľany

206 m²
4 izby
Zistiť viac

195 000 €

PREDAJ

Stavebný pozemok v Rusovciach

Rusovce, Bratislava - Rusovce

630 m²
230V
áno
Zistiť viac

Cena dohodou

PREDAJ

Rodinný dom na rekonštrukciu za cenu znaleckého posudku.

Bernolákovská, Ivanka pri Dunaji

188 m²
223 m²
4 izby
Zistiť viac

125 000 €

PREDAJ

Predaj útulného 5 izbového rodinného domu

Dunajská Lužná

5 izieb
Zistiť viac

317 000 €

PREDAJ

Rodinný dom pred rekonštrukciou pre náročného klienta

Kapitána Jaroša, Pezinok

341 m²
614 m²
7 izieb
3D
Zistiť viac

-