Garsónky, dvojgarsónky verzus jednoizbové a dvojizbové byty. Rozdiely sú v metráži aj vnútornej dispozícii

Zverejnené


Garsónka nie je 1-izbový byt. Ide o veľmi malý byt určený štandardne pre jednotlivcov ako štartovacie bývanie. Svojou rozlohou aj dispozíciou pripomína skôr hotelovú izbu než byt a pri hľadaní nového bývania je dobré mať tieto fakty na pamäti. Neraz sú totiž práve garsónky ponúkané ako jednoizbové byty od ktorých sa líšia absenciou celej jednej miestnosti oddelenej stavebne aj vizuálne.

Schéma – pôdorys typickej garsónky alebo tiež 1+kk

Jednoizbový byt disponuje okrem obytnej miestnosti aj samostatnou kuchyňou. Máte tak k dispozícii 2 miestnosti a takéto riešenie oproti garsónke poskytuje už aj určitú mieru súkromia, ak napríklad v byte bývate dvaja. Izba je často riešená ako denná obývačka a nočná spálňa zároveň, typicky s využitím rozťahovacej sedačky. Kuchyňa je pritom plnohodnotná samostatná miestnosť oddelená dverami a slúži ako na varenie tak na stolovanie.

Zdroj: Filios Sazeides na Unsplash

K jednoizbovému bytu by sa dala prirovnať tzv. dvojgarsónka, resp. byt s dispozíciou 2 + kk (dve miestnosti a kuchynský kút). Nejde však o to isté. V dvojgarsónke máte totiž k dispozícii 2 obytné miestnosti, typicky obývačku a spálňu. Kuchyňa nie je samostatná, ale býva riešená v podobe kútika ako súčasť jednej z izieb. V jednej miestnosti tak máte samostatnú spálňu a v druhej obývačku, kuchynský kút a jedáleň zároveň.

Dvojizbový byt disponuje troma miestnosťami a to plnohodnotnou kuchyňou, obývačkou a spálňou. Rozloha takýchto bytov sa pohybuje okolo 50 m², čo už je solídna plocha aj pre partnerský pár či začínajúcu rodinu.

Trend spájania kuchyne s obývačkou: ako je so samostatnou kuchyňou pri novostavbách?

Pri novej výstavbe sa stretávame s tým, že kuchyňa býva hneď pri obývačke, alebo je jej priamou súčasťou. Kvalitný projekt nových bytov však nevytvára garsónky či dvojgarsónky, ale prepája plnohodnotnú kuchyňu s obývacou časťou. Nejde teda o malý kuchynský kútik, ale o miestnosť, ktorá zahŕňa cca 20 m² na obývaciu časť a ďalších 10 – 15 m² na kuchyňu.

Vytvára sa tak príjemný denný spoločenský priestor, ktorý prepája navzájom členov domácnosti a z prípravy jedla tak vie urobiť rodinnú či spoločenskú udalosť (v prípade, že máte radi návštevy).

â Kuchyňa prepojená s obývacou časťou. Zdroj: INARDEX: Pôdorys domu INARDEX 006-S

Nezriedka je kuchyňa aspoň vizuálne oddelená od obývacej časti. Niektorí klienti vyžadujú možnosť uzavretia kuchyne od obývačky napr. posuvnými dverami, nakoľko im viac vyhovuje možnosť vykonávať aj hlučnejšie práce (typicky mixovanie, klepanie a pod.) a nevyrušovať pritom ostatných pri pozeraní televízneho programu alebo čítaní knihy.

â Kuchyňa oddelená od obývacej časti. Zdroj: INARDEX: Pôdorys domu INARDEX 001-S

V kvalitných novostavbových bytoch by sa Vám teda nemalo stať, že v ponuke uvidíte dvojizbový byt, ale pôdorys svedčí skôr o dvojgarsónke s malým kuchynským kútom. Rozloha spojenej obývačky s kuchyňou by mala mať rozlohu okolo 30 m². Môžete si to predstaviť aj ako dve samostatné miestnosti, ktoré boli spojené do jednej väčšej. Tomu by mala po prepočítaní zodpovedať aj podlahová plocha miestnosti.

 

Potrebujete pomôcť s predajom alebo kúpou nehnuteľnosti?

Kontaktuje nás na čísle: 0905 229 445

PREDAJ

Prakticky riešený 3-izbový rodinný dom v Ivanke pri Dunaji

Poľovnícka, Ivanka pri Dunaji

90 m²
304 m²
3 izby
3D
Zistiť viac

305 000 €

PREDAJ

NOVINKA v PONUKE!!! 4-izbová novostavba v štandarde

Ekoosada, Veľké Úľany

206 m²
4 izby
Zistiť viac

195 000 €

PREDAJ

Stavebný pozemok v Rusovciach

Rusovce, Bratislava - Rusovce

630 m²
230V
áno
Zistiť viac

Cena dohodou

PREDAJ

Rodinný dom na rekonštrukciu za cenu znaleckého posudku.

Bernolákovská, Ivanka pri Dunaji

188 m²
223 m²
4 izby
Zistiť viac

125 000 €

PREDAJ

Predaj útulného 5 izbového rodinného domu

Dunajská Lužná

5 izieb
Zistiť viac

317 000 €

PREDAJ

Rodinný dom pred rekonštrukciou pre náročného klienta

Kapitána Jaroša, Pezinok

341 m²
614 m²
7 izieb
3D
Zistiť viac

-