Fotenie bytu zvládnete aj sami. Stačí mať na pamäti tieto 3 pravidlá

Zverejnené


Aj dobre situovaná nehnuteľnosť s vynikajúcou dispozíciou to bude mať bez kvalitných fotografií v inzercii v porovnaní s konkurenciou výrazne ťažšie. Fotky rozhodujú. Sú totiž tým prvým, čo záujemcovia po otvorení inzerátu hľadajú. Dobré fotky pritom zvládnete urobiť aj sami, stačí si dať pozor na pár základných princípov. 

Close up portrait young man with trendy hairstyle holding professional camera hands guy with dark short hair white shirt making new photos portfolio sunny morning

Zdroj: Freepik


1. Príprava pred fotením: Byt dôsledne upracte a odosobnite

Najjednoduchším, ale zároveň aj najnákladnejším riešením je oslovenie profesionálnej homestagingovej agentúry. V prípade, že toto riešenie nie je pre vás, môžete sa aj vy sami zahrať na profesionálneho home stagera a vašu nehnuteľnosť na fotenie pripraviť svojpomocne. 

Pripravte sa na to, že budete mnoho vašich obľúbených vecí spratávať, odkladať do škatúľ a skrývať pred objektívom fotoaparátu. V tomto zmysle nie je miesto na ponechanie osobných fotografií, zbierky angličákov či vašich obľúbených suvenírov z ciest na očiam dostupných miestach. Odstráňte taktiež  z priestoru znaky prítomnosti domácich zvierat. Klietky pre hlodavce a vtáky, pelechy pre psov, škrabadlá a odpočívadlá pre mačky. Vkusné a udržiavané akvárium môže ostať.

Výsledkom majú byť miestnosti, ktoré viac pripomínajú izby v dobrom hoteli, než osobný priestor niekoho konkrétneho. Priestor má pôsobiť útulne, čisto a teplo, ale zároveň neutrálne a neosobne. 

Francesca tosolini hcu4fimrw c unsplash 1

Zdroj: Francesca Tosolini na Unsplash 

V momente, kedy máte všetky osobné a nepotrebné veci odložené, venujte čas dôslednému upratovaniu. Vyčistite každý predmet, pretrite nábytok ošetrujúcimi prípravkami, vytepujte koberce a vyperte textílie. 

V súvislosti s prípravou bytu na predaj budete pravdepodobne aj maľovať (ideálne na bielo). Možno stojí za to zamyslieť sa nad tým, či byt nevymaľovať už pred samotným fotením. Ušetrí vám to neskôr čas a “zabijete dve muchy jednou ranou”. Priestor totiž opticky presvetlíte a prečistíte, čo je pri fotení veľká výhoda. 

2. Svetlo: Najdôležitejší faktor dobrej fotky

V tejto kategórii máme pre vás dve hlavné rady: foťte počas dňa a rozsvieťte všetko, čo sa dá. Ak chcete, aby vaše fotky dobre vyzerali, vyberte si dennú dobu, v ktorej je vo vašej nehnuteľnosti najviac denného svetla. Vyhýbajte sa foteniu večer alebo za tmy, výsledné fotografie budú farebné skreslené a môžu pôsobiť tmavo. S podobným výsledkom môže skončiť aj fotenie počas sychravého, výrazne zatiahnutého dňa. 

Pokiaľ ide o slnečné svetlo, vo všeobecnosti platí, že slnko prináša do nehnuteľnosti aspekt tepla a optimizmu. Je dobré, ak viete na fotografii záujemcom ukázať, že vaša obývačka je orientovaná na západ či juh a poobede je krásne slnečne presvetlená. 

Alex wark 6qrncbotij4 unsplash

Zdroj: Alex Wark na Unsplash 

Pamätajte si však, že aj slnečné lúče môžu byť na fotografii na škodu. Budete teda musieť voliť tak, aby ste nefotili priamo proti slnku, prípadne, aby lúče nedopadali na fotenú plochu tak, že nebudete schopní urobiť fotografiu zo žiadneho relevantného uhla. Slnečný a jasný deň je jednoznačne váš pomocník, zvoľte ale radšej takú dennú dobu, v ktorom slnko nebude brániť samotnému foteniu. 

Zároveň fotený priestor ešte viac presvetlíte, ak aj počas takéhoto jasného dňa rozsvietite všetko, čo sa dá. Nielen hlavné lustre, ale aj nočné lampičky pri posteli, svietidlo nad kuchynskou linkou, bodové svetlá v kúpeľni či rohovú lampu pri kresle na čítanie. 

3. Samotné fotenie bytu: Ako fotiť, aby bol výsledok dokonalý?

Najdôležitejším pravidlom pri samotnom fotení je tzv. pravidlo troch stien. Foťte vždy tak, aby ste na zábere zachytili tri steny. Takýto záber dáva záujemcovi oveľa lepší obraz o dispozícii aj rozmeroch priestoru a poskytuje mu záchytné orientačné body. 

Steven ungermann g4zoyqk qsy unsplash

Zdroj: Steven Ungermann na  Unsplash 

Vhodná výšková úroveň fotenia priestoru je približne na úrovni hrudníka. Je to najčastejší spôsob, ako urobiť dobrú fotku. Pri fotení nehnuteľností nejde o umenie, nehrajte sa teda s fotením jednotlivých detailov či netradičných a naklonených perspektív. 

Pri fotení myslite na to, že čo vám pripadá ako dobrý záber priamo na mieste, nemusí tak dobre vyzerať aj na počítači. Pofoťte teda miestnosti z viacerých uhlov (pri zachovaní princípov spomenutých vyššie) a až v závere pri samotnej inzercii nehnuteľnosti vyberajte tie najlepšie. 

Zároveň platí, že kým kúpeľňa je jedna z najdôležitejších fotených miestností a treba k nej tak aj pristupovať, fotografii samotného WC sa radšej vyhnite. Predstavu o sociálnom zariadení získa záujemca z fotiek kúpeľne, záber záchodovej misy však do verejného digitálneho priestoru nepatrí. 

R architecture p 0tnq8hb70 unsplash

Zdroj: R ARCHITECTURE na Unsplash 

Vašim cieľom je poskytnúť záujemcovi čo najlepší a najcelistvejší obraz o tom, ako byt vyzerá. Záber na misu plnú jabĺk na kuchynskom stole si teda radšej nechajte do vášho osobného foto portfólia. 

A na čo si dať pri fotení pozor? Predovšetkým na tiene osôb či zvierat a taktiež ich  odrazy v zrkadlách a sklenených plochách. Na fotografiách to pôsobí rušivo a prebije to akýkoľvek dojem z inak dobrého záberu. 

PREDAJ

Prakticky riešený 3-izbový rodinný dom v Ivanke pri Dunaji

Poľovnícka, Ivanka pri Dunaji

304 m²
3 izby
3D
Zistiť viac

305 000 €

PREDAJ

Stavebný pozemok v Rusovciach

Rusovce, Bratislava - Rusovce

630 m²
230V
áno
Zistiť viac

Cena dohodou

PREDAJ

Rodinný dom na rekonštrukciu za cenu znaleckého posudku.

Bernolákovská, Ivanka pri Dunaji

188 m²
223 m²
4 izby
Zistiť viac

125 000 €

PREDAJ

Predaj útulného 5 izbového rodinného domu

Dunajská Lužná

5 izieb
Zistiť viac

317 000 €

PREDAJ

Rodinný dom pred rekonštrukciou pre náročného klienta

Kapitána Jaroša, Pezinok

341 m²
614 m²
7 izieb
3D
Zistiť viac

-

PREDAJ

Jedinečný 3 izbový byt na Pečnianskej

Pečnianska, Bratislava - Dvory

72 m²
3 izby
Zistiť viac

184 990 €