Dilema pri prechode z malého bytu do väčšieho: Najskôr predať alebo kúpiť?

Zverejnené


Rozrástla sa vaša rodina? Narážate na kapacitný problém? Potrebujete riešiť samostatné izby pre deti? Zvažujete predaj vášho menšieho bytu a kúpu väčšieho? Premýšľate, kde začať, aby ste neostali s deťmi na ulici? Ukážeme vám, ako prejsť celým procesom hladko a bezproblémovo.

Happy family reading book

Zdroj fotografie: Freepik

Rozbehnite predaj pôvodnej a kúpu novej nehnuteľnosti súčasne. Už predtým však sledujte, a to v predstihu niekoľkých mesiacov, aké nehnuteľnosti sú dostupné v oblasti, v ktorej hľadáte. Nielen, že budete mať prehľad o cenách aj štandardoch, ale pomôže vám to aj so samotným predajom vášho bytu. 

Oslovte viacero realitných kancelárií s požiadavkou o cenový odhad. Nespoliehajte sa však len na jeden a zároveň si všímajte, akou metodikou pri stanovení odhadu realitný maklér postupuje. Dôležité totiž je, aby nehnuteľnosť videl. Spýtajte sa, za koľko peňazí sa v dobe posledných 3 mesiacov predal obdobný byt vo vašej lokalite. Nie je úplne dobré orientovať sa pri odhadovaní cien len na základe ponúk na internete, inzerované ceny môžu byť totiž  s finálnou predajnou cenou v rozpore. 

Zainzerujte byt na predaj, pripravte ho, nafoťte. Ak máte malé deti, nevoďte na prehliadky záujemcov po jednom, ale zorganizujte jeden alebo dva prehliadkové dni. Jednoduchšie tak zabezpečíte, že vo vašom byte vtedy nikto nebude a budete ho môcť dôsledne pripraviť. 

Pritom platí, že najlepšie sa predáva byt prázdny, prípadne doladený home stagingovými službami, ak sa teda máte kam presťahovať už pred samotným predajom, je to výhoda. A nie, dajte si záležať na tom, aby bol byt pripravený, uprataný a aby ste dali z dohľadu všetky osobné veci. 


4 varianty kúpno-predajného postupu pri sťahovaní z menšieho bytu do väčšieho

Keď zvažujete, ktorý postup pre vás bude najvhodnejší, môžete zvážiť tieto rôzne možnosti. Ukážeme vám ich hlavné výhody aj nevýhody. 


1. Okamžitý predaj bytu a dohoda o vysťahovaní do 3 mesiacov

Tento prístup predpokladá, že ako prvú predávate svoju vlastnú nehnuteľnosť tak, aby ste mali čo najskôr peniaze na účte. Zároveň sa s novými majiteľmi zmluvne dohodnete, že nehnuteľnosť vypracete a odovzdáte ku konkrétnemu dátumu. Väčšina nových majiteľov je ochotná počkať približne do doby 3 mesiacov. 

Výhodou tohto postupu je, že viete naisto, koľko peňazí máte k dispozícii a s čím môžete počítať pri hľadaní novej nehnuteľnosti. Súčasne máte 3 mesiace na to, aby ste našli a zariadili kúpu novej nehnuteľnosti. Táto doba býva dostačujúca

Nevýhodou je, ak sa z akéhokoľvek dôvodu dostanete do časového stresu, môže sa dostať pod tlak a zadovážiť si tak nakoniec nehnuteľnosť, ktorá nebude až tak spĺňať vaše očakávania. Do časovej tiesne vás tak pritom môže dostať naozaj hocičo. Od choroby v rodine až po rozbehnutý proces kúpy nehnuteľnosti, ktorá nakoniec na poslednú chvíľu neklapne. 


2. Rezervačná zmluva na 3 mesiace

Tento variant predpokladá na prvom mieste vyhliadnutie novej nehnuteľnosti ako prvej. V skratke: nájdete si nový byt, podpíšete naň rezervačnú zmluvu a zložíte rezervačný poplatok na dobu 3 mesiacov. Za 3 mesiace predáte váš byt, a zrealizujete následne kúpu zarezervovanej nehnuteľnosti. 

Alexander dummer uh xs fiztk unsplash

Zdroj fotografie: Alexander Dummer na Unsplash 

Tento postup je výhodný vtedy, ak ste narazili na nehnuteľnosť svojich snov a nechcete, aby vám ju pred nosom kúpil niekto iný. Nevýhodným je postup vtedy, ak by sa vám vašu nehnuteľnosť nepodarilo predať včas alebo za cenu, s ktorou ste počítali. 

Ak sa dostanete do ťaživej finančnej situácie, alebo sa predaj skomplikuje, môžete síce od rezervačnej zmluvy odstúpiť, o rezervačný poplatok však prídete. Ide o niekoľko tisíc eur, čo je v porovnaní s kúpnou cenou nehnuteľnosti pomerne nízka suma, nie však zanedbateľná, ak s tými peniazmi počítate. Dobre preto zvážte vaše možnosti a pravdepodobnosti a buďte pri odhadovaní predajnej ceny vašej nehnuteľnosti opatrní, nenechajte sa zlákať nadsadenými cenovými odhadmi. 


3. Dočasný nájom: Elegantné ale finančne náročnejšie riešenie

Ak máte financie prípadne priestor navyše, môžete zvážiť presťahovanie sa do krátkodobého nájmu. Máte tak strechu nad hlavou, váš pôvodný byt môžete vypratať a pripraviť na predaj a súčasne môžete pohodlne a bez časového stresu hľadať nový. 

Dôležitá je dočasnosť takéhoto riešenia, magická hranica 3 mesiacov platí aj v tomto prípade. Je to väčšinou doba, za ktorú sa dá predať starý, kúpiť nový byt a zariadiť všetky formality súvisiace s predajom a sťahovaním. A zároveň aj doba, v ktorom ste “vo švungu”, čím dlhšie sa bude celý proces naťahovať, tým menšiu chuť budete mať do neho investovať svoju energiu aj čas. Na druhej strane, ak sa celý proces potiahne o mesiac alebo dva dlhšie, nevznikne žiadny výrazný problém. 

Nevýhodou tohto postupu je, že sa budete v krátkej dobe sťahovať dvakrát. To môže byť komplikované a náročné najmä vtedy, ak máte malé deti. 


4. Druhá hypotéka

Toto riešenie je pre vás, ak máte určitú hotovosť k dispozícii a bonitu na to, aby vám banka schválila druhú hypotéku. V takom prípade zvážte, či nie je lepšie si pôvodný byt nechať ako investíciu a prenajímať ho. Výhodou takéhoto postupu je, že vo finále máte dve nehnuteľnosti, z ktorej jedna sa môže splácať prakticky “sama”. Zároveň vám nielen uchováva hodnotu, ale predovšetkým vo veľkých a atraktívnych mestách aj zhodnocuje vašu investíciu. 


Zdroj úvodnej fotografie: Freepik

PREDAJ

Nadštandardná novostavba s tepelným čerpadlom-TREBA VIDIEŤ!!!

Záleská, Ivanka pri Dunaji

132 m²
510 m²
4 izby
3D
Zistiť viac

info v RK

PREDAJ

Rodinný dom v obľúbenej lokalite Malinovo - Tri vody I.

MalinovoTri vody I., Malinovo

514 m²
514 m²
4 izby
3D
Zistiť viac

270 000 €

PREDAJ

Jedinečný 3 izbový byt na Pečnianskej

Pečnianska, Bratislava - Dvory

72 m²
3 izby
Zistiť viac

189 990 €

PREDAJ

Nadštandardný stavebný pozemok s možnosťou okamžitej výstavby…

Kondrótova, Bernolákovo

1 109 m²
230/400V
áno
optika
Zistiť viac

320 €/m²

PREDAJ

Predaj útulného 5 izbového rodinného domu

Dunajská Lužná

5 izieb
Zistiť viac

339 000 €