Bezplatné ocenenie

Byty v Bratislave - ceny neprestávajú rásť, predaj dokonca posilnil

Neistota vyplývajúca z nárastu šírenia COVID-19 na jeseň roku 2020 sa síce pretavila do obmedzení pohybu aj ekonomického života obyvateľov, na dianie na realitnom trhu však výrazný vplyv nemala. Posledný štvrťrok minulého roka sa z realitného hľadiska naopak vyznačoval najvyššou aktivitou. Čerstvú ekonomickú analýzu realitného trhu v segmente novostavieb vydala spoločnosť Bencont. Prinášame vám jej zhrnutie.

Zdroj: Freepik

Ku koncu roka 2020 bolo na trhu k dispozícii spolu 2532 voľných novostavieb v 92 projektoch. Drvivá väčšina z nich (až 90 %) je však buď ešte pred spustením stavebných prác alebo v štádiu výstavby. K okamžitej dispozícii je teda vhodná len desatina aktuálnej novostavbovej ponuky, keďže toľko bytov je v súčasnosti skolaudovaných.

Zdroj: Bencont: Predaj bytov v Bratislave koncom roka zosilnel, ceny majú priestor pre ďalší rast

Najviac voľných bytov nájdete v druhom bratislavskom obvode (Ružinov, Vrakuňa, Podunajské Biskupice), najmenej v piatom (Petržalka, Jarovce, Rusovce). Cena za m² dosiahla v priemere hodnotu 3595 €, výrazne nad cenovým priemerom sa tradične umiestnili byty v Starom meste (až 6426 € za m²). V porovnaní oproti rovnakému obdobiu roka 2019 došlo k rastu cien o 11 %, čo je pomerne výrazný cenový rast. Je však nutné dodať, že oproti prvému štvrťroku 2020 ceny vzrástli len o 3,4 %, čo odzrkadľuje spomalenie cenového rastu počas pandémie, nakoľko developeri ceny dočasne zmrazili.

Zdroj: Bencont: Predaj bytov v Bratislave koncom roka zosilnel, ceny majú priestor pre ďalší rast

Najvyšší dopyt bol zaznamenaný po strednom segmente bývania v rámci okresov Bratislava II., III. a V. S výrazným náskokom sú najpredávanejšími bytmi dvojizbové, ktoré tvoria takmer polovicu predaných bytov (45 %). Nasledujú trojizbové byty (25 %) a jednoizbové byty (16 %).

Pri jednoizbových aj dvojizbových bytoch sa priemerná cena za m² prakticky vyrovnáva, je však viditeľný trend nárastu dopytu po jednoizbových bytoch. Je to okrem iného aj tým, že absolútna cena dvojizbového bytu sa pohybuje v priemerných hodnotách až okolo 170.000 €.

Zdroj: Bencont: Predaj bytov v Bratislave koncom roka zosilnel, ceny majú priestor pre ďalší rast

Kvôli obmedzenej ponuke nových bytov v Bratislave nedošlo k výraznému poklesu kúpnej sily, tá ostáva vysoká aj napriek prebiehajúcej pandémii. Dopyt po bytoch tak stále prevyšuje ponuku, čo vytvára priestor pre ďalší rast cien. Hororové ekonomické scenáre zo začiatku roka 2020 sa naplno neprejavili a optimistické naladenie po začiatku vakcinácie širokej verejnosti dávajú predpoklad, že k väčším výkyvom by už pravdepodobne v roku 2021 prísť nemalo. Ceny bytov kontinuálne rástli ako počas roka 2020, tak s vysokou pravdepodobnosťou ešte porastú aj v roku 2021.

 

Potrebujete pomôcť s predajom alebo kúpou nehnuteľnosti?

Kontaktuje nás na čísle: 0905 229 445

LEGACY

Overený člen Združenia realitných kancelárií Slovenska

Realitná kancelária LEGACY sa špecializuje na sprostredkovanie predaja, kúpy a prenájmu rezidenčných nehnuteľností v Bratislave a okolí. Dlhoročnou praxou sme získali cenné skúsenosti, z ktorých profitujú hlavne naši klienti, ktorí nám prejavujú dôveru tým, že sa na nás pravidelne obracajú. Niet väčšej odmeny pre realitného makléra ako kvalitná referencia od spokojného klienta. Ďakujeme za dôveru.

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.