Bezplatné ocenenie

Medzi najčastejšie dilemy pri kúpe bytu patrí rozhodovanie medzi starším, panelovým domom a novostavbou. Obe riešenia prinášajú svoje pre a proti. Pre koho je vhodnejší starší byt a komu bude viac vyhovovať byt v novostavba? Ako je to s cenou, parkovaním, riešením hluku a občianskou vybavenosťou? Prečítajte si v našom článku. 

Novostavba vyjde drahšie, ale...

Je pravda, že byty v rovnakej dispozičnej kategórii vás v novostavbách vyjdú drahšie, ak sa pozeráme na konečnú sumu na zmluve. Dvojizbový byt v novostavbe a dvojizbák v paneláku však spravidla nie sú úplne rovnocenné, pokiaľ ide o podlahovú plochu či dispozíciu.  Väčšina starších bytov má okrem dvoch izieb ešte jednu plnohodnotnú miestnosť, kuchyňu navyše. Pri novostavbách je zreteľný trend spájania kuchyne s obývačkou, ktoré však majú dohromady často nižšiu výmeru než dve samostatné miestnosti. Novostavbové byty tak často v podobne definovanej kategórie ponúkajú menšiu podlahovú plochu. Paneláky ponúkajú o niečo nižší štandard bývania. Bývanie v novostavbe vás takisto môže tešiť aj z hľadiska estetického. Okolie býva upravenejšie, stavby modernejšie a dizajnovo atraktívne. 

Ak vás zaujíma bývanie z hľadiska hlučnosti, je potrebné si uvedomiť, že betónové panely, z ktorých sa paneláky stavali, nemajú dobré zvukovo izolačné vlastnosti. Ak chcete dosiahnuť stlmenie zvukov v panelovom dome, bude potrebné zainvestovať do kvalitných izolačných materiálov, ktoré vám základnú rekonštrukciu môžu výrazne predražiť. Bude totiž potrebné byt tzv. osekať až na panel a nanovo pokladať podlahy, riešiť omietky, stierky a maľovku na novovybudovanú izoláciu. S hlukom býva situácia problematická aj v novostavbách. Kým sa všetci prví obyvatelia bytového domu usadia a zariadia si bývanie k vlastnej spokojnosti, užijete si veľmi veľa susedských dorábok spojených s vŕtaním a inými hlučnejšími prácami. 

Dopravná dostupnosť a občianska vybavenosť

Na panelákových sídliskách sa skôr stretnete s dobrou infraštruktúrou, občianskou vybavenosťou a dopravnou dostupnosťou. Ide o zabývané oblasti, kde sa dopyty po službách riešili priebežne v minulosti a ustálili sa v prijateľnej, rovnovážnej polohe. Novostavby budú potrebovať viac času, aby sa v ich okolí postupne občianska vybavenosť vybudovala. Preto, ak vám na tomto parametri záleží, bude pre vás výhodnejšie pozerať sa po bytoch v starších bytových domoch. Výber lokality je kľúčovejší.

Parkovanie je, naopak, téma, ktorá otáča smer rozhodovania v prospech novostavieb. Ku každému novo postavenému bytu totiž prislúcha parkovacie miesto (alebo aj dve), s ktorým musí developer počítať už pri projektovaní. Tieto normy pochopiteľne neplatili v dobe, kedy sa stavali paneláky. Napríklad na nižšie priloženej fotke môžete vidieť prvé bratislavské panelákové sídlisko na Račianskej ulici z prelomu 50. a 60. rokov. Viete si dnes predstaviť hlavný ťah po Račianskej s takým množstvom áut?

Zhrnutie: Kedy uvažovať o panelovom byte a kedy radšej kúpiť novostavbu? 

V bodoch si zhrňme základné pre a proti jednotlivých riešení. Naša tabuľka zohľadňuje väčšinové riešenia panelových sídliskových či novostavbových bytov. Pochopiteľne by ste našli rôzne výnimky potvrdzujúce pravidlo v oboch kategóriách.

LEGACY

Overený člen Združenia realitných kancelárií Slovenska

Realitná kancelária LEGACY sa špecializuje na sprostredkovanie predaja, kúpy a prenájmu rezidenčných nehnuteľností v Bratislave a okolí. Dlhoročnou praxou sme získali cenné skúsenosti, z ktorých profitujú hlavne naši klienti, ktorí nám prejavujú dôveru tým, že sa na nás pravidelne obracajú. Niet väčšej odmeny pre realitného makléra ako kvalitná referencia od spokojného klienta. Ďakujeme za dôveru.

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.