Byt v meste alebo dom za mestom?

Zverejnené


Za cenu bytu v meste viete kúpiť dom s menším pozemkom v dojazdnej vzdialenosti od Bratislavy. Aké sú výhody a nevýhody jednotlivých riešení? Ako je to s dochádzaním a parkovaním? Pre koho môže byť vhodnejší byt a pre koho je naopak lepším riešením dom?

Zdroj: Jacques Bopp na Unsplash

Dilemu v rozhodovaní medzi kúpou bytu v meste a domu za mestom riešite možno preto, že máte radi výhody života v meste a zároveň túžite po väčšom priestore, pokoji a súkromí. Ideálnym riešením je zaobstarať dom priamo v meste, to však často z rozpočtového hľadiska nepripadá do úvahy. Vyberáte teda medzi dvoma finančne porovnateľnými riešeniami.

Do rozhodovacieho procesu zahrňte okrem iného aj vašu aktuálnu životnú fázu. Ste absolventom hľadajúcim nové pracovné príležitosti vo veľkom meste? Potrebujete sa osamostatniť od rodiny a vyskúšať si spoločné bývanie v páre? Rozrastá sa vám rodina a pôvodný byt vám už priestorovo nestačí? Alebo vám deti už odrástli a premýšľate, čo ďalej?

Pre koho je byt v meste dobrým riešením?

Byt v meste ocenia študenti aj pracujúci singles. Takisto je to dobrá voľba pre pracujúce páry. S príchodom detí sa situácia mierne mení, nakoľko deti potrebujú priestor a pohyb, vonkajšie aktivity a bývajú hlučnejšie. Dá sa to elegantne riešiť vysokou mierou pobytu vonku, ihriskami, ktorých je v meste celé množstvo, či rôznymi lanovými centrami, horolezeckými stenami, či pobytom v lesoparkoch. Alebo to tiež viete riešiť presťahovaním do domu či zaobstaraním víkendovej chalupy.

Zdroj: Birgit Loit na Unsplash

Staršie deti, najmä na druhom stupni ZŠ a stredoškoláci, potrebujú mnoho sociálnych kontaktov a veľa času trávia s rovesníkmi. Mnohí dnes už dospelí vám potvrdia, že v čase, keď sa rovesníci z triedy stretávali po večeroch vonku, oni museli nasadnúť na vlak či posledný autobus a odísť domov do dedinky či mestečka. Teda v tejto fáze je z hľadiska detí opäť lepším variantom byt v meste. Po odchode detí z domu, ak celý život túžite po súkromí a pokoji, môže byť dom za mestom výborné riešenie.

Finálne rozhodnutie vždy prispôsobte nielen životnej fáze vašej a vašich detí, ale predovšetkým vašim potrebám, záľubám temperamentu. Je to koniec koncov váš život a vy sa v ňom potrebujete cítiť dobre.

Výhody a nevýhody bytu v meste

Výhodou bytu v meste je samotná mestská vybavenosť. Prepojenosť MHD, dobrá dostupnosť a hlavne výber zdravotníckych či školských zariadení. Taktiež máte v meste k dispozícii viac možností kultúrneho aj spoločenského vyžitia, ktoré viete realizovať prakticky okamžite.

Zdroj: Patrick Perkins na Unsplash

Rozhodnete sa ísť do kina a za hodinu už môžete s popcornom v ruke sledovať film. Ak máte chuť sa poprechádzať v živom centre a zájsť si na víno, nájsť otvorený podnik aj dlho do večerných hodín nebude problém. Navyše si môžete vybrať, ktorý vás osloví v danej chvíli najviac. Mali ste dnes dlhý deň v práci plný termínov a nestihli ste si nakúpiť? Väčšina donáškových služieb funguje bez problémov práve v mestách. Tiež najznámejšie služby zamerané na online nákupy potravín pokrývajú predovšetkým väčšie mestá.

Zdroj: Louis Hansel na Unsplash

 Výhodou života v byte je tiež to, že o samotný bytový dom sa staráte všetci spoločne prostredníctvom spoločenstva vlastníkov bytov alebo správcu. Mnoho povinností, ktoré by ste mali okolo domu, vám tak odpadá.

 Nevýhodou bytu v meste je vyššia hustota obyvateľstva a s tým spojená nižšia miera súkromia. V bytovom dome budete mať vždy viac susedov než v dome. Je potrebné sa oveľa viac prispôsobovať aktivitami tomu, aby ste príliš nerušili susedov. Napríklad nehrozí, že by ste pustili práčku v dobe nočného pokoja alebo nechali deti nad mieru naháňať sa, dupať a skákať po obývačke. Ak teda máte záujem o dobré susedské vzťahy, ktoré sú pri bývaní v byte dôležitým základom.

 Takisto sa vy budete musieť obrniť trpezlivosťou v prípade početnejších rekonštrukcií. V bytovom dome sa totiž stretnete s vyššou mierou fluktuácie obyvateľov, než akú by ste zažívali pri bývaní v dome. Ak navyše natrafíte na neprispôsobivého suseda, ktorý bytový dom terorizuje hlukom, zápachom alebo poškodzovaním spoločného majetku, môže byť riešenie problematické a vyžadovať dlhší čas.

 Ďalšou nevýhodou, ktorá sa vás pri bývaní v meste určite dotkne v prípade, že máte auto, je problém s parkovaním. Bude ešte chvíľu trvať, kým sa podarí zaviesť funkčnú a efektívnu parkovaciu politiku. Ak si teda neplatíte vyhradené parkovacie miesto, alebo nevlastníte garáž, budete na problém s parkovaním narážať pravidelne.

Výhody a nevýhody domu za mestom

Za cenu bytu v meste získate väčší priestor a súkromie. Vás pozemok bude celkom určite väčší ako bytový balkón. Ak ste vždy túžili po záhrade, toto bude pre vás to pravé orechové. Môžete sa konečne hrabať v zemi, pestovať zeleninu, alebo sa len hojdať v sieti zavesenej na stromoch.

Zdroj: Freepik.com

Grilovačku s priateľmi takisto zorganizujete jednoduchšie než v meste. Deťom často postačí otvoriť dvere do záhrady, pričom vy viete doma pracovať na tom, čo treba. Odpadá tak chystanie na ihrisko a čas viete využívať efektívnejšie. Krájať zeleninu do polievky viete aj na dvore pritom, ako periférne sledujete aktivity vašich detí.

Pri kriku a dupotaní detí v dome nebudete musieť brať ohľad na susedovumývačku či práčku pokojne môžete pustiť v noci. Problém s parkovaním väčšinou odpadne tým, že auto zaparkujete práve na svojom pozemku. Dom skrátka poskytuje vyšší komfort bývania, spája sa s ním však aj niekoľko nie úplne zanedbateľných nevýhod.

Zdroj: Marcus Wallis na Unsplash

Hlavnou nevýhodou je dochádzanie a dostupnosť služieb občianskej vybavenosti. Do práce budete s najväčšou pravdepodobnosťou dochádzať do väčšieho mesta. V špičkách si viete postáť v zápche aj niekoľko desiatok minút, alebo sa budete tlačiť v prostriedkoch verejnej dopravy. Následne budete potrebovať v meste buď zaparkovať na odstavnom parkovisku a zvyšok cesty sa odviezť MHD alebo taxíkom, alebo hľadať často platené parkovacie miesto priamo pri práci.

Škôlku a často aj základnú školu má každé menšie mestečko či dedina v okolí. Na strednú školu už ale vaše deti pravdepodobne budete voziť. To platí aj o krúžkoch. V satelitných mestečkách a dedinkách v okolí miest budete musieť počítať s dlhším dochádzaním na záujmové krúžky, alebo sa zmierite s obmedzenou miestnou ponukou a vyberiete z toho, čo je.

Zdroj: Vincent Keiman na Unsplash

Tie isté princípy platia aj pre kultúrne a spoločenské vyžitie. Pri bývaní mimo mesta budete menej flexibilní. Na väčšie nákupy bude treba ísť do mesta, donášková služba nemusí pokrývať vašu lokalitu a pod. Ani v dome sa nemusíte zbaviť hlučných susedov. Vŕtanie do stien nahradí cirkulárka, kosačka a podnapití návštevníci susednej grilovačky.

Konečné rozhodnutie je na vás. Po prečítaní tohto článku ste si možno ujasnili, ktoré z uvedených výhod a nevýhod sú pre vás tak dôležité, aby výrazne ovplyvnili váš výber. S niektorými pravdepodobne rezonujete viac ako s inými a je to tak v poriadku. Každý sme iný, v inej životnej fáze a máme iné potreby.

Potrebujete pomôcť s predajom alebo kúpou nehnuteľnosti?

Kontaktuje nás na čísle: 0905 229 445

PREDAJ

Nadštandardná novostavba s tepelným čerpadlom-TREBA VIDIEŤ!!!

Záleská, Ivanka pri Dunaji

132 m²
510 m²
4 izby
3D
Zistiť viac

info v RK

PREDAJ

Rodinný dom v obľúbenej lokalite Malinovo - Tri vody I.

MalinovoTri vody I., Malinovo

514 m²
514 m²
4 izby
3D
Zistiť viac

270 000 €

PREDAJ

Jedinečný 3 izbový byt na Pečnianskej

Pečnianska, Bratislava - Dvory

72 m²
3 izby
Zistiť viac

189 990 €

PREDAJ

Nadštandardný stavebný pozemok s možnosťou okamžitej výstavby…

Kondrótova, Bernolákovo

1 109 m²
230/400V
áno
optika
Zistiť viac

320 €/m²

PREDAJ

Predaj útulného 5 izbového rodinného domu

Dunajská Lužná

5 izieb
Zistiť viac

339 000 €