Budú slovenské banky zdražovať hypotéky po vzore susedných krajín?

Zverejnené


Vedeli ste, že kým na Slovensku môžete získať hypotéku s úrokovou sadzbou pod 1 %, u našich susedov zaplatíte aj 4 %? Prečo je to tak, vysvetľuje Peter Apolen v článku pre Forbes

Hypoteky legacy

Zdroj: Towfiqu barbhuiya na Unsplash 

Hlavným dôvodom je, že na rozdiel od našich susedov V4, sa Slovensko v roku 2009 pridalo do skupiny štátov, ktoré platili eurom. Tým úloha riadenia peňažného obehu pripadla Európskej centrálnej banke. Toto riešenie sa ukázalo byť výhodným predovšetkým v časoch kríz, ako je pandémia či finančná kríza. Česká, maďarská aj poľská mena totiž v týchto obdobiach značne devalvovali, čo so sebou prinieslo zdraženie dovozu a vo výsledku aj zvýšenie konečných cien.

Trend vývoja cien hypoték na Slovensku: Pokles

To, že máme na Slovensku lacné hypotéky, je práve dôsledkom spoločnej menovej politiky. Za celé obdobie od prvého uvedenia hypoték na trh úrokové sadzby prakticky stabilne klesali.

Rozdiely vo vyske mesacnej splatky hypoteka cesko polsko madarsko slovensko

Veľké rozdiely v úrokových sadzbách sú pritom dané hlavne politikou centrálnych bánk. Susedné štáty, ktoré majú svoju vlastnú menovú politiku, už úroky zdvíhajú hlavne preto, aby znížili infláciu. Ceny rastú, v ČR už v septembri tohto roka predstavoval rast cien 4,9 %, v Poľsku inflácia atakuje hranicu 6 % a v Maďarsku 5,5 %. Vo všetkých prípadoch ide o maximá za veľmi dlhú dobu. 

Sto euro legacy reality

Zdroj: Photo by Markus Spiske on Unsplash 

Ohrozuje inflácia aj slovenské hypotéky?

Je pravdou, že aj slovenská ekonomika zažíva infláciu a rýchly rast cien. V septembri dosiahla inflácia na Slovensku výšku 4,6 % a aj ceny nehnuteľností rastú závratným tempom. Európska centrálna banka však tvorí menovú politiku všetkých krajín eurozóny. Reflektuje pritom aj to, že nie v každej krajine tejto skupiny predstavuje inflácia problém. 

Podľa prezidentky Európskej centrálnej banky Christine Lagarde tak nedôjde k zvýšeniu úrokových sadzieb zo strany ECB minimálne do roku 2023. Úrokové sadzby tak ostávajú na rovnakej úrovni. 

Na Slovensku nás môže upokojiť, že úrokové sadzby hypoték zostanú ešte nejaký čas stabilne nízke, a to práve vďaka ECB. Na čo už ale ECB na Slovensku vplyv nemá, je raketový rast cien nehnuteľností, prehrievajúca sa ekonomika a inflácia, ktorá znehodnocuje naše úspory. 

PREDAJ

Nadštandardná novostavba s tepelným čerpadlom-TREBA VIDIEŤ!!!

Záleská, Ivanka pri Dunaji

132 m²
510 m²
4 izby
3D
Zistiť viac

414 990 €

PREDAJ

Prakticky riešený 3-izbový rodinný dom v Ivanke pri Dunaji

Poľovnícka, Ivanka pri Dunaji

90 m²
304 m²
3 izby
3D
Zistiť viac

305 000 €

PREDAJ

NOVINKA v PONUKE!!! 4-izbová novostavba v štandarde

Ekoosada, Veľké Úľany

206 m²
4 izby
Zistiť viac

195 000 €

PREDAJ

Stavebný pozemok v Rusovciach

Rusovce, Bratislava - Rusovce

630 m²
230V
áno
Zistiť viac

Cena dohodou

PREDAJ

Rodinný dom na rekonštrukciu za cenu znaleckého posudku.

Bernolákovská, Ivanka pri Dunaji

188 m²
223 m²
4 izby
Zistiť viac

125 000 €