Bezplatné ocenenie

Keď sme v článku o zariaďovaní detskej izby v súlade s princípmi Montessori písali o svete z detskej perspektívy a izbu sme vnímali ako celok rozdelený na funkčné zóny, sústredili sme sa na primeranosť, ohraničenosť a variabilitu detského prostredia vzhľadom na jeho vek a potreby. 

V našom článkovom seriáli o zariaďovaní detskej izby vás prevedieme jeho tromi základnými piliermi: voľbou postele, vytvorením osobnej zóny pre každé dieťa a priestorom pre ich osobnú sebarealizáciu a autenticitu. To je totiž základ každej zdravej detskej izby. Tento diel sa venuje práve výberu postele do detskej izby. 

Ako vybrať posteľ pre dieťa: Novorodenci a batoľatá

Každá rodina si potreby súvisiace so spánkom optimalizuje pre svoje potreby. Kým niekomu vyhovuje co-sleeping, teda spoločné spanie s dieťaťom v posteli, iný potrebuje pre kvalitný spánok oddelený priestor. Ak pre vášho novorodenca hľadáte detskú postieľku, hľadajte hlavne prírodné materiály a tyčkovú konštrukciu. Platí, že čím jednoduchšie riešenie, tým lepšie. Naopak, vyhnite sa plným panelovým postieľkam z drevotriesky, textilu (okrem tých určených na cestovanie) alebo plastu. 

Najlepším materiálom pre detskú postieľku je tvrdšie masívne drevo opracované do hladka bez náterov a lakov. Dobrou voľbou je drevo listnatých stromov, napríklad dub a buk. Ihličnany ako borovica či smrek majú drevo pomerne mäkké, vidno na ňom naozaj každý vryp a zároveň v istých podmienkach hrozí aj o niečo väčšie riziko triesok.

Čisté drevené postieľky, na rozdiel od drevotrieskových a rôzne lepených, neobsahujú zbytočné lepidlá a látky, ktoré by sa z nábytku mohli uvoľňovať a prípadne škodiť. Tyčkovú konštrukciu oceníte nielen vy, keďže na dieťatko budete dobre vidieť, ale aj samotné dieťa, ktoré sa jej môže postupne pridŕžať a pomocou nej trénovať svoje pohybové zručnosti. A keď príde na hryzkanie a ožužlávanie postieľky pri raste zúbkov, budete radi, že dieťa neochutnáva lepidlové zmesi. 

Posteľ pre dieťa od troch rokov: Dospelácka, detská veľkosť či rastúca posteľ?

Rozmer detskej postieľky s rozmermi 120 x 60 cm vydrží dieťaťu približne do troch rokov. Časť rodičov následne siahne po klasickom dospeláckom rozmere, teda dĺžke 200 cm a obzerá sa po posteli, ktorá už s dieťaťom vydrží dlhší čas. Ak zvolíte kvalitnú posteľ, je pravdepodobné, že s dieťaťom vydrží naozaj dlhšiu dobu. Zároveň bývajú takéto postele dizajnovo neutrálnejšie a zariadíte ňou nielen izbu pre predškoláka, ale aj tú pre teenagera či vysokoškolskú študentku. 

Ak ešte nechcete kupovať veľkú posteľ, či už z kapacitného hľadiska, alebo premýšľate o sťahovaní v blízkej dobe, môže byť dobrou voľbou posteľ menšieho, tzv. detského rozmeru. Väčšinou sa takéto rozmery pohybujú v dĺžke matraca okolo 140 až 160 cm, v šírke okolo 70 cm. Výhodou takýchto postelí je, že nezaberú v miestnosti toľko miesta, sú vyrábané v rôznych detských aj neutrálnejších dizajnoch a väčšinou disponujú zábranou po stranách, aby dieťa z postele nevypadlo. 

A nakoniec sú tu tzv. rastúce postele. Väčšinou ich viete nastaviť na dve až tri polohy. Minimum, maximum a niekedy ešte aj jednu polohu medzi tým. Vo svojej najmenšej podobe sa pohybujú už od rozmeru cca 80x130 cm a roztiahnuť sa vedia až do dospeláckeho rozmeru s klasickou dĺžkou 200 cm. 

Výhodou takéhoto riešenia je, že posteľ doslova rastie s dieťaťom. Určitou nevýhodou je segmentovaný matrac a dizajn, ktorý je vhodnejší do detskej izby než do izby pre teenagera. Zároveň platí, že aj deti od troch rokov vedia dať ešte posteli celkom dosť zabrať, napríklad skákaním, preliezaním a rôznymi skrášľovacími procedúrami s pastelkami a nálepkami. Je preto dosť pravdepodobné, že aj takúto posteľ budete nakoniec meniť za klasické jednolôžko. 

Na záver treba povedať, že väčšine rodín stačí jedna detská postieľka a následne už dospelácky rozmer. Váš výber však prispôsobte potrebám vašej rodiny a vašej domácnost. Všetky pre a proti sme pre vás zhrnuli v článku. 

Zdroj úvodnej fotografie: LUCKY, domčeková posteľ, 70x160 cm, BENLEMI

LEGACY

Overený člen Združenia realitných kancelárií Slovenska

Realitná kancelária LEGACY sa špecializuje na sprostredkovanie predaja, kúpy a prenájmu rezidenčných nehnuteľností v Bratislave a okolí. Dlhoročnou praxou sme získali cenné skúsenosti, z ktorých profitujú hlavne naši klienti, ktorí nám prejavujú dôveru tým, že sa na nás pravidelne obracajú. Niet väčšej odmeny pre realitného makléra ako kvalitná referencia od spokojného klienta. Ďakujeme za dôveru.

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.