Ako sa žije v Moste pri Bratislave?

Zverejnené


Po úspešných rozhovoroch o tom, ako sa žije v Chorvátskom Grobe - Čiernej Vode a ako sa žije v Miloslavove - Alžbetinom Dvore, vám prinášame tretí rozhovor s pánom Martinom, ktorý v Moste pri Bratislave žije v rodinnom dome už viac ako 13 rokov. 

Martin, povedzte nám, aká je vaša rodinná a pracovná situácia.

Mám 42 rokov, som slobodný. Niekoľko rokov žijem s partnerkou, s ktorou aktuálne čakáme dieťa. V Moste pri Bratislave žijem už 13 rokov, kam som sa presťahoval z bratislavskej Petržalky. Aktuálne bývame v 4-izbovom dome, novostavbe, o výmere asi 90 metrov štvrcových. Pracujem v Bratislave na Zlatých pieskoch a v Petržalke. 

Prečo ste sa rozhodli pre Most pri Bratislave?

V dobe, keď som Most zvažoval, bola hlavná najmä dobrá cenová dostupnosť nehnuteľností pri stále dobrom napojení na Bratislavu. Dnes už argument o cenovej dostupnosti neobstojí, ceny sa zdvihli asi všade, v Moste pri Bratislave sa prakticky vyrovnávajú s bratislavskými. Za najväčšiu výhodu považujem väčší kľud, viac súkromia, lepšie parkovanie ale aj už spomenutú cenu nehnuteľnosti. 

Kam chodíte nakupovať?

Najčastejšie v Bratislave, Kitsee, Hainburgu a samotnom Moste pri Bratislave. Máme tu Billu, Lidl, Kraj, Terno, ale aj Superzoo, DM drogériu či Pepco. Dostupné sú aj Alzaboxy, 3 čerpacie stanice, kvetinárstvo, novootvorená pekáreň… Remeselníkov tu nájdete asi z každého druhu. 

Nie je teda problém urobiť aj väčšie nákupy priamo v Moste pri Bratislave alebo blízkom okolí, či Bratislave. Pred dobou s COVIDom sme častejšie chodili na veľké nákupy do Rakúska. 

Ako vnímate dopravnú situáciu? Ako dlho vám trvá dostať sa do práce?

Necestujem počas špičiek, to by bolo o čosi viac. Mne cesta zaberie približne 20 minút. Do práce idem buď na šiestu a na obed domov, alebo na siedmu ráno a domov sa vraciam o siedmej večer. Čiže v oboch prípadoch idem mimo špičiek. Do druhej práce v Petržalke chodím cez Lužný most, čiže v tomto prípade už vôbec nejdem cez Bratislavu, zatiaľ som tam šiel v každom čase bez problémov. 

Najväčší problém so zápchami bol však aj tak vždy priamo v Bratislave, nie u nás. Ale odkedy sa spustila D4R7, tak sa celý ten smer od Vrakune a Biskupíc trochu uvoľnil a počítam, že aj do alebo z centra sa teraz dá dostať do polhodiny autom aj v čase špičky. Obávam sa, že čím viac sa bude stavať smerom na Dunajskú Lužnú, tým viac sa budú zápchy opäť objavovať, lebo všetko sa to stretne v Bratislave. 

Šikovným riešením je tiež využitie autobusovej dopravy, tým, že v niektorých úsekoch využíva bus pruhy. Viem, že niektorí sa odvezú autom do Vrakune alebo Biskupíc a odtiaľ pokračujú napr. aj vlakom.

Trasa most pri bratislave bratislava

Trvanie cesty autom z Mostu pri Bratislave do centra Bratislavy na Námestí SNP: 19 - 24 minút mimo špičky. Zdroj obrázka: Google Maps

A čo školy, škôlky?

Škôlky tu máme, myslím, tri. Dve súkromné a jedna štátna. Základná škola tu je, ale asi ako všade, aj tu je problém s kapacitou. Uprednostňujú teda tých, čo majú trvalý pobyt. Ale aj tak chodia niektoré deti tuším do Vrakune. Počul som, že škola sa má rozširovať a kým sa to podarí, bude možno chodiť nejaký bus do školy vo Vrakuni. Má to byť nejaká dohoda. Pokiaľ ide o strednú školu, takú tu nemáme. Blízko je stredná škola záhradnícka v Malinove. 

Ako to je v Moste pri Bratislave, pokiaľ ide o ďalšiu občiansku vybavenosť, napríklad pošta alebo zdravotné stredisko?

Pošta tu je, ale mierne nestíha, ako sa to tu rozrástlo. Je to zrekonštruovaná budova, sú v nej dve okienka, ale väčšinou funguje len jedno. S doručovaním zásielok však nebýva problém. Navyše sú tu rôzne doručovacie boxy. 

Pokiaľ ide o lekárov, k tým sa zatiaľ neviem veľmi vyjadriť, nakoľko ich tu nepotrebujem, mám svojich v Bratislave. Viem, že je tu zdravotné stredisko, gynekológ je externý, chodí len v nejakých časoch párkrát do týždňa. Zubár je myslím tiež len v niektorých časoch. Pediater, myslím, skončil a jeho agendu prevzal ten v Malinove. Všeobecný lekár by tu asi mal byť. Iní špecialisti tu nie sú, ale je tú súkromná klinika Mediklinik, ktorá určite nejakých špecialistov má. Je zameraná však skôr na ľudí zo širokého okolia, nie je len pre domácich. 

Aké máte možnosti trávenia voľného času? Sú v Moste pri Bratislave aj zaujímavé reštaurácie, kaviarne, či iné možnosti?

V tomto ohľade je to trochu horšie. Fitko tu nie je žiadne ani plaváreň. Sú tu tenisové kurty, v kultúrnom dome sa dá hrať ping pong, je to hokejové a futbalové ihrisko, pre deti aj nejaký futbalový krúžok. Potom sú tu aj cyklotrasy vedúce do Bratislavy, ale t je zatiaľ skôr taký tankodrom. Ľudia chodia na Zelenú vodu do prírody, dá sa tam aj okúpať, občerstviť. Máme tu aj reštauráciu s barom plus pizzériu, ďalšiu pizzériu so sushi, tá je skôr na rozvoz. Potom sú tu ešte nejaké ďalšie bary, vinotéky, cukráreň, resp. kaviareň. 

Most pri Bratislave je blízko letiska. Ako vnímate hluk z lietadiel? 

Možno som už zvyknutý, ale nepociťujem to ako nekomfortné. Väčšinou cez nás pristávajú, nerobí to vtedy taký hluk ako keď štartujú, to idú väčšinou cez Ivanku pri Dunaji. Teraz sme fakt blízko letiska, tak je to trochu hlučnejšie. Denne tých cca 10 príletov sa dá zniesť, v noci málo lietajú. 

Ďalej od letiska je to o dosť menej počuť, ešte sú tie lietadlá vo väčšej výške, ale počuť ich je napr. aj v Malinove ale aj vo Vrakuni. Tam chodíme na návštevy ku kamáratovi ku vrakunskému lesíku. Tam je lietadlá tiež počuť aj keď nie tak intenzívne. Čo je tam ale dosť počuť, sú vlaky. To je podľa mňa v porovnaní s lietadlami rušnejšie, takisto ako električky v niektorých častiach Bratislavy.


Zdroj úvodnej fotografie: Lure na Wikipedia

PREDAJ

Prakticky riešený 3-izbový rodinný dom v Ivanke pri Dunaji

Poľovnícka, Ivanka pri Dunaji

90 m²
304 m²
3 izby
3D
Zistiť viac

305 000 €

PREDAJ

NOVINKA v PONUKE!!! 4-izbová novostavba v štandarde

Ekoosada, Veľké Úľany

206 m²
4 izby
Zistiť viac

195 000 €

PREDAJ

Stavebný pozemok v Rusovciach

Rusovce, Bratislava - Rusovce

630 m²
230V
áno
Zistiť viac

Cena dohodou

PREDAJ

Rodinný dom na rekonštrukciu za cenu znaleckého posudku.

Bernolákovská, Ivanka pri Dunaji

188 m²
223 m²
4 izby
Zistiť viac

125 000 €

PREDAJ

Predaj útulného 5 izbového rodinného domu

Dunajská Lužná

5 izieb
Zistiť viac

317 000 €

PREDAJ

Rodinný dom pred rekonštrukciou pre náročného klienta

Kapitána Jaroša, Pezinok

341 m²
614 m²
7 izieb
3D
Zistiť viac

-