Ako sa žije v Chorvátskom Grobe - Čiernej Vode?

Zverejnené


Uvažujete o kúpe domu či bytu v bezprostrednej blízkosti Bratislavy, ale hlavnému mestu sa chcete z rôznych dôvodov radšej vyhnúť? Zaujíma vás, ako sa v okolitých obciach pri Bratislave žije? Koľko vám zaberie doprava v špičkách do práce v Bratislave a či priamo v mieste vášho nového bývania nájdete potrebnú občiansku vybavenosť? Prinášame vám rozhovor s obyvateľkou Chorvátskeho Grobu - Čiernej Vody. 

Monika, povieš nám, aká je vaša aktuálna rodinná a pracovná situácia?

Áno, samozrejme, som vydatá mama 2 malých detí, mám 34 rokov, popri materskej podnikám v oblasti poradenských služieb. Pracujem teda prevažne z domu, manžel pracuje v bratislavskom Novom meste. 

V akej presne nehnuteľnosti bývate a ako dlho ste v Čiernej Vode?

Bývame v 10-ročnej novostavbe, presnejšie 3-izbovom byte, ktorý má výmeru približne 75 m² a jeden balkón. 

Mapa čierna voda

Zdroj mapy: Google Maps


Kde ste bývali predtým, než ste sa rozhodli pre Čiernu Vodu? 

Bývali sme v Trnave v prenajatom byte. To bola doba, keď som ešte študovala a môj teraz už manžel bol vtedy čerstvý absolvent. On vtedy získal prácu v Bratislave, to bol teda hlavný dôvod, prečo sme sa rozhodli presťahovať. 

Prečo ste si vybrali práve Chorvátsky Grob - Čiernu Vodu?

Vtedy to pre nás bola hlavne otázka financií, keďže pracoval len môj muž, ja som bola v poslednom ročníku vysokej školy. Ceny v Čiernej Vode boli priaznivé, určite prijateľnejšie ako v Bratislave. Uvažovali sme tak, že sa nechceme príliš zadĺžiť. 

Keďže ste aspoň čiastočne pracovne prepojení na Bratislavu, ako hodnotíš dopravnú situáciu na dôležitých ťahoch, a to najmä v špičkách?

Manžel chodí do práce na siedmu ráno. Z domu odchádza o 6:10 a už priamo v kancelárii o tej siedmej je. Domov mu cesta trvá do 30 minút. Najväčšia zápcha na hlavných ťahoch je tak od siedmej do deviatej, cesta naspäť po novom obchvate je často bez upchatých ciest. Ak sa aj dostaneme do nejakej zápchy v špičkách, cesta do Bratislavy či z nej nám zatiaľ väčšinou nepresiahla 45 minút.

Mapa čierna voda vzdialenosť

Zdroj mapy: Google maps - časová vzdialenosť od centra Bratislavy - mimo špičiek


Ako je to v Čiernej Vode s občianskym vybavením? Čo obchody alebo škola?

Väčšinou nakupujeme priamo u nás v Čiernej Vode, nie je treba chodiť do mesta. Máme tu z tých najznámejších reťazcov vlastne dva obchody, ale na svoje si prídu aj tí, čo preferujú bio kvalitu či farmárske výrobky. Tie tu máme tiež. 

Z iného sortimentu tu nájdete obchody ako záhradkárske potreby, železiarstvo, drogériu alebo kvetinárstvo. 

Pokiaľ ide o škôlky či školy, naša prvá dcérka aktuálne chodí do školy priamo tu. So školou sme spokojní a oceňujeme, že nemusíme dieťa komplikovane voziť do mesta a tiež, že si lepšie vybuduje vzťahy s kamarátmi a spolužiakmi zo susedstva. To je podľa mňa dôležité. Do škôlky chodila v Rači. To vnímam ako miernu nevýhodu z hľadiska rannej logistiky. 

Aktuálne miestna škôlka a asi aj škola trochu bojuje s kapacitami, ale sú tu aj súkromné alternatívy, hlavne pokiaľ ide o škôlku. Mladšie dieťa je ešte so mnou doma, ale keď príde čas, uvažujeme, že ho zapíšeme do škôlky práve tu v Čiernej Vode. 

Čo hovoríš na ostatnú občiansku vybavenosť? 

Máme poštu, kostol, futbalové ihriská, to je asi základ každej dobrej obce (smiech).  Takisto je tu dostupné zdravotné stredisko s lekárom pre deti aj dospelých, zubárska ambulancia, dentálna hygiena ale aj logopédia či veterina. 

A čo voľný čas?

Vieš čo, máme tu super pohybové rodinné centrum, tanečnú školu, fitká, pizzérku s bowlingom, pomerne široký výber gastro zariadení od reštaurácií a barov, cez pizzérie až po zmrzliny. 

Môžete si to zahrať golf, zájsť zajazdiť na koni, ale nájdete aj množstvo cyklotrás so zaujímavými možnosťami výletov do okolia. A keď si potrebujete oddýchnuť, môžete zájsť na ajurvédsku masáž, alebo do salónu ku kaderníčke či nechtovej dizajnérke. 

Aké sú podľa teba hlavné výhody a nevýhody bývania mimo Bratislavy?

Príde mi že je to tu pokojnejšie. Vyhovuje mi, že tu nie je taký ten ruch mesta, zhon a hluk, máme blízko les, čo je super. Zároveň je tu kopa mladých rodín s deťmi, čo vytvára dobrú komunitnú atmosféru. Ako jedinú nevýhodu vidím hlavne problém s kapacitami štátnej škôlky a pomaly aj školy. 

Keby si sa mala rozhodnúť znova, vybrala by si si Čiernu Vodu opäť?

Určite, nám sa tu páči a býva sa nám tu dobre.



Identita respondentky je čiastočne anonymizovaná

Hlavná fotografia: Ľuboš Repta


PREDAJ

Prakticky riešený 3-izbový rodinný dom v Ivanke pri Dunaji

Poľovnícka, Ivanka pri Dunaji

90 m²
304 m²
3 izby
3D
Zistiť viac

305 000 €

PREDAJ

NOVINKA v PONUKE!!! 4-izbová novostavba v štandarde

Ekoosada, Veľké Úľany

206 m²
4 izby
Zistiť viac

195 000 €

PREDAJ

Stavebný pozemok v Rusovciach

Rusovce, Bratislava - Rusovce

630 m²
230V
áno
Zistiť viac

Cena dohodou

PREDAJ

Rodinný dom na rekonštrukciu za cenu znaleckého posudku.

Bernolákovská, Ivanka pri Dunaji

188 m²
223 m²
4 izby
Zistiť viac

125 000 €

PREDAJ

Predaj útulného 5 izbového rodinného domu

Dunajská Lužná

5 izieb
Zistiť viac

317 000 €

PREDAJ

Rodinný dom pred rekonštrukciou pre náročného klienta

Kapitána Jaroša, Pezinok

341 m²
614 m²
7 izieb
3D
Zistiť viac

-